Index acteurs / Rijk de Gooyer

Rijk de Gooyer

Op 17 december 1925 werd Rijk de Gooyer te Utrecht geboren.

De Gooyer werkte na de oorlog een blauwe maandag in de bakkerij waar zijn vader eigenaar van was. Vervolgens werd hij leerling-verslaggever bij de NCRV. Op een personeelsavond bleek zijn komisch talent. Hij speelde zich in de kijker door Johan Buziau te imiteren, hoewel hij deze komiek zelf nooit in actie had gezien; hij baseerde zich louter op de Buziau-imitatie van Toon Hermans.

De NCRV zette hem in het vervolg op de radio in als komiek en als hoorspelacteur. Later zou hij ook voor de KRO- en de VARA-radio werken. Vooral het Utrechtse typetje Bartels werd beroemd. In 1948 belandde De Gooyer bij het ABC-cabaret van Wim Kan. Hij was één seizoen aan het gezelschap verbonden. Kan zag in die ervaring aanleiding om zijn collega's te adviseren deze "oproerkraaier" nooit in dienst te nemen.

In 1952 ontmoette hij Johnny Kraaijkamp. Ze deelden een voorkeur voor practical jokes. De twee besloten samen te gaan optreden en maakten naam in het schnabbelcircuit als Johnny en Rijk. Rijk speelde de handige jongen (de aangever), Johnny de schlemiel. Bij de AVRO-televisie behaalden ze succes met hun "Johnny en Rijk-show". Van 1959 tot 1961 volgde De Gooyer een acteursopleiding in Berlijn. Als filmacteur speelde hij in diverse speelfilms.

Hij won driemaal een Gouden Kalf. De eerste in 1982, voor zijn hele oeuvre. Zijn tweede (Hoogste Tijd, 1995) en de derde in 1999 voor Madelief, krassen in het tafelblad.

Rijk de Gooyer is op 2 november 2011 te Amsterdam overleden.

Een fragment uit: De jeugd op eigen wieken.

Rijk de Gooyer speelt Willem.

Beschreven hoorspelen met Rijk de Gooyer:

Familie Doorsnee, De (VPRO)

Jeugd op eigen wieken, De

Kalkoen van 1980, De

Liederen van een reizend gezel

Meeuwen boven Sorrento

Mimoza

Onze man in Manana

Testbemanning

Trammelant in Loeren aan de Hor

Wilde vaart, De

Bron deels: Theaterencyclopedie.