Index acteurs / Kees Brusse

Kees Brusse

Op 26 februari 1925 werd Kees Brusse te Rotterdam geboren.

Brusse maakte in 1941 op 16-jarige leeftijd zijn toneeldebuut als Pietje Puck in Boefje bij het Gemeentelijk Theaterbedrijf Amsterdam. Een jaar later in 1942 speelde hij in De mooiste ogen van de wereld. In 1943 speelde hij bij het Centraal Tooneel onder leiding van Cees Laseur. Met Cees Laseur en Wim Ibo maakte hij daarnaast cabaret.

Vanaf 1945, na de bevrijding, werkte Brusse in het cabaret van Wim Sonneveld. Met het internationaal cabaretgezelschap van Rudolf Nelson maakte hij een tournee door Zwitserland. In de periode 1948-1949 reisde Brusse met zijn Toneelgroep C6 door Indonesië. Van 1952 tot 1954 gaf Brusse artistiek leiding aan de De Rotterdamse Comedie en werkte daar samen met dramaturge Anna Blaman en Mieke Verstraete.

Brusse combineerde bij de opkomst van de televisie het werk voor dit nieuwe medium door overdag in de studio te staan en 's avonds op het toneel. Tot het begin van de jaren '60 hield hij deze combinatie vol. Brusse werkte onder andere voor Toneelgroep Theater, de Haagse Comedie, het Stichting Het Amsterdams Toneel en de Nederlandse Comedie.

Kees Brusse is op 9 december 2013 te Laren (Noord-Holland) overleden.

Een fragment uit: Het huis voorbij de kerk.

Kees Brusse speelt Jean.

Beschreven hoorspelen met Kees Brusse:

Afspraak voor bezichtiging

Annemarieke

Beer, De

Dagboek van een herdershond

En toch leven ze verder

Evelyn

Gesprek met een kastbewoner

Huis voorbij de kerk, Het

In Holland staat een huis (De familie Doorsnee)

Inclusief

Opgeborgen

Vlucht in het oneindige

Vluchtmisdrijf

Waar het eigenlijk om ging

Wilt u alstublieft even luisteren?

Zo'n mooie dag als deze

Bron deels: Theaterencyclopedie.