Index regisseurs / Johan Bodegraven

Johan Bodegraven

Op 3 juli 1914 werd Johan Bodegraven te Tiel geboren.

Bodegraven wil al jong de artistieke kant op, maar in het calvinistische milieu waar hij opgroeit is dat uit den boze. In 1946 wordt hij tijdens een amateurtoneelspel ontdekt door Gerard Hoek, programmaleider bij de NCRV.

Bodegraven gaat het spelletje Spraakwaterval presenteren. Bij dit spelletje ging het erom over een willekeurig onderwerp (dat werd opgegeven door de spelleider) twee minuten vol te praten. Tot 1948 blijft Bodegraven bij de Belastingdienst werken, daarna komt hij in dienst bij de NCRV waar hij tot zijn pensioen blijft.

Een bekend programma uit zijn begintijd was de Radio-Vossenjacht. Met via de radio verstrekte aanwijzingen konden luisteraars een 'blauwe vos' en een 'zilvervos' opsporen. Wie het eerst een vos 'gevangen' had, was de winnaar.

Ook bekend was het spelletje Mastklimmen dat werd uitgezonden van 1952 tot en met 1957. Hoe meer vragen een deelnemer goed beantwoordde, hoe hoger hij of zij opklom in een mast, bovenin de mast hing als hoofdprijs een gerookte ham.

Bodegraven, die zelf over enig acteertalent beschikte, sloot zich met enthousiasme bij de hoorspelkern aan. In 1955 werd hij door zijn werkgever vrijgemaakt om een opleiding als regisseur te volgen aan de Amsterdamse Toneelschool, waarmee zijn jeugdwens alsnog in vervulling ging.

Bodegraven volgde daar hoofdzakelijk theoretische vakken, als de geschiedenis van het toneel, poëzie, de structuur van het drama en de psychologie van het toneel. Hierna is hij, naast zijn presentatiewerk, zes jaar hoorspelregisseur geweest.

Johan Bodegraven is op 8 maart 1993 te Hilversum overleden.

Beschreven hoorspelen onder regie van Johan Bodegraven:

Alarm!… Mijn aangespoeld

David Copperfield

Dode bloesem

Eelke

Herberg en taveerne

Hier is de Navy

Je moet hier niet zitten dromen

Kwakzalver, De

Majoor Carla

Mijnheer De Groot sterft

Omar en Omar

Onze man in Manana

Oude school, De

Recht zo die gaat

Vorstin, De

Wij wonderkinderen

Wilkinsons, De

Bron deels: Wikipedia.