Index actrices / Celia Nufaar

Celia Nufaar

Op 26 januari 1937 werd Celia Nufaar te Utrecht geboren.

Celia Nufaar is een pseudoniem van Celia Gerda Maria Louise Plomp.

Nufaar volgde vanaf 1961, samen met Wim de Bie, Lieke van Bommel, Jan Fillekers, Maria Lindes, Cees van Oyen, en Martin Simonis, de kleinkunstcursus van de Nederlandse Radio Unie (NRU).Zij is een jaar lang omroepster bij de NCRV-radio en vanaf juli 1964 staat zij in het ABC Cabaret van Wim Kan en begint haar theaterloopbaan. Zij werkt mee aan enkele musicals en gaat in 1971 toneelspelen (zij heeft 1 jaar op de Arnhemse Toneelschool doorgebracht). Daarna speelt zij bij Het Amsterdams Toneel en sinds de oprichting in 1973 bij het Publiekstheater.

Van 1987 tot 2002 is zij verbonden aan Toneelgroep Amsterdam en vanaf 2006 is zij weer terug bij het ensemble. Sinds 2006 is ze te zien in Antonioni-Project, Hedda Gabler, Antigone-Kreon-Oidipous, Rocco en zijn broers en Scènes uit een huwelijk.

In seizoen 2011-2012 speelt ze onder andere in de première "In ongenade". Voor haar rollen in "Mein Kampf" (1989) en "King Lear" (1990) wordt Nufaar voor een Colombina genomineerd. Voor haar rol van Mevrouw Jacobi in "Scènes uit een huwelijk" ontvangt ze in 2005 de Colombina.

Nufaar is regelmatig te zien in televisieseries en films zoals De Chinese muur (2002), waarvoor zij de Best Actress Award ontvangt op het festival Expresion en Corto in Guanajato, Mexico.

Een fragment uit: De kikker.

Celia Nufaar speelt Monique.

Beschreven hoorspelen met Celia Nufaar:

Afgezien van het ongeluk

Auto, auto

Bloemen in de lucht

Cock en de dode harlekijn, De

Familie Leenhouts, De

Huis voor de doden, Een

Kikker, De

Kleine Johannes, De

Koperen tuin, De

Kunst van het schrijven, De

Man van goud

Mensen moeten sterven omdat ze anders té oud worden

Mevrouw Slauerhoff

Multatuli en de vrouwen

Speler (Prokofiev), De

Spoorloos

Vrouwen van Willem van Oranje, De

Bron deels: Theaterencyclopedie.