Index acteurs / Ton Lutz

Ton Lutz

Op 17 juni 1919 werd Ton Lutz te Delft geboren.

Lutz werkte na zijn middelbare schoolopleiding korte tijd als journalist bij de Nieuwe Delftse Courant, waar hij na enige tijd toneelrecensies mocht schrijven.

In de oorlog probeerde hij zich aan te melden bij het Residentie Tooneel, maar werd afgewezen: "Jongeman, er zijn al zoveel non-valeurs aan het toneel". Hij meldde zich bij de Amsterdamse Toneelschool, maar die opleiding werd in 1944 door de oorlog afgebroken.

Na de bevrijding stond Lutz mede aan de basis van de regionale omroep in Groningen. Samen met onder andere Gijs Stappershoef verzorgde hij vanuit een geïmproviseerde studio aan het Martinikerkhof uitzendingen via de draadomroep OPMC. Uit deze zender kwam later de Regionale Omroep Noord voort, de voorloper van de RONO en RTV Noord.

In 1946 werd hij alsnog aangenomen bij het Residentie Tooneel. Daarna werkte hij voor verschillende gezelschappen zoals het Nederlands Volkstoneel, Toneelgroep Comedia, de Nederlandse Comedie, het Rotterdams Toneel, Zuidelijk Toneel Globe en het Publiekstheater.

Ton Lutz is op 3 mei 2009 te Amsterdam overleden.

Een fragment uit: Odysseia.

Ton Lutz is de verteller.

Beschreven hoorspelen met Ton Lutz:

Bruid in de morgen, Een

Dionyzos

Familie Holland

Gast, De

Gouden band bindt vorst en volk, Een

Grootkruis en maarschalkstaf

Kleinste liefde ter wereld, De

Landgoed, Het

Metamorfosen, De

Mijn moeders courage

Odysseia

Rampjaar 1672, Het

Wilde vaart, De

Bron deels: Wikipedia.