Index actrices / Coba Kelling

Coba Kelling

Op 28 juli 1893 werd Coba Kelling te Amsterdam geboren.

Kelling kreeg echter de smaak van het toneel te pakken toen zij als meisje van twaalf jaar enkele kinderrollen te spelen kreeg bij de Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel. Zij zette haar zin door en begon in 1916 bij het gezelschap van Colnot en Poons.

Tot 1925 werkte zij onder haar eigen naam Coba Kuitert, daarna onder de naam Coba Kelling. Zij had enige tijd de leiding van het Residentie Tooneel (1921-1922) en voerde met Henk van Buuren een jaar lang de directie over een gezelschap dat "Het Speeltooneel" heette.

Zij maakte een drietal tournees: in 1928 met Jan Musch en Anton Ruys en in 1936 opnieuw met Anton Ruys naar Oost-Indië, in 1938 met Louis de Vries naar West-Indië.

Na de oorlog speelde zij hoofdzakelijk bij het Rotterdams Toneel (later Nieuw Rotterdams Toneel), waar zij ook op 30 maart 1957 haar 40-jarig jubileum vierde met de moederrol in "Een bruid in de morgen" van Hugo Claus. Zij heeft daarnaast veel televisiewerk gedaan, was ook te zien in enkele speelfilms en regisseerde bij diverse gezelschappen.

Coba Kelling is op 4 september 1970 te Den Haag overleden.

Een fragment uit: Een bruid in de morgen.

Coba Kelling speelt Madeleine Pattini.

Beschreven hoorspelen met Coba Kelling:

Andere en ik, De

Bruid in de morgen, Een

Klokkenspel, Het

Lange kerstdiner, Het

Maliënkolder

Spreek met Vlaanderen en het komt in orde

Wonderparaplu, De

Bron deels: Theaterencyclopedie.