Auteurs met biografie / Hugo Claus

Hugo Claus

Op 5 april 1929 werd Hugo Claus te Brugge geboren.

Claus groeit op in het plaatsje Astene bij Deinze. Het grootste gedeelte van zijn schooltijd moet hij bij de nonnen op kostschool doorbrengen. Het levert hem voor de rest van zijn leven een blijvende haat tegen de katholieke kerk op. Al vroeg doet hij pogingen om zijn bekrompen West-Vlaamse milieu te ontvluchten. Op zijn zeventiende gooit hij de deur van het ouderlijk huis achter zich dicht. In deze tijd werkt hij als schilder, maar op zijn achttiende publiceert hij al zijn eerste dichtbundel "Kleine reeks" (1947).

Hij trekt naar Frankrijk, waar hij enige tijd in een suikerfabriek werkt. Dat leidt later tot de novelle en het toneelstuk "Suiker" (1958). Op zijn 21e verschijnt zijn eerste roman "De Metsiers" (1950). Het vestigt meteen zijn reputatie. Vooral het incest-thema schokt menige lezer. In de vroege jaren vijftig woont hij in Parijs. Daar ontmoet hij Simon Vinkenoog en andere Nederlandse 'Vijftigers'. In 1955 verschijnen "De "Oostakkerse gedichten" die zijn grote doorbraak als dichter betekenen.

In 1983 verschijnt het Magnus opus van Claus, de roman "Het verdriet van België". Het is niet alleen een boek over collaboratie en verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog maar ook de Bildungsroman van de jonge Claus tot volwassen kunstenaar en ook een scherpe afrekening met het katholieke West-Vlaamse milieu.

Daarna volgt nog een stroom aan romans (waaronder "De zwaardvis", "Belladonna" en "De geruchten") en dichtbundels, zoals "Sporen" en "Wreed geluk". Uit de nalatenschap stelt Mark Schaevers de bundel "De wolken" samen die voorjaar 2011 verschijnt. De titel baseert hij op het laatste onafgemaakte werk van Claus.

Hugo Claus is op 19 maart 2008 te Antwerpen overleden.

Beschreven hoorspelen van Hugo Claus:

Bruid in de morgen, Een (AVROTROS)

Bruid in de morgen, Een (VPRO)

Getuigen, De (BRT)

Getuigen, De (KRO)

Huis van Labdakos, Het

In een haven

Jaar van de kreeft, Het

Laatste bed, Het

Metsiers, De

Pas de deux

Verzoeking, De (AVROTROS)

Verzoeking, De (BRT en KRO)

Vrijdag

Zuster Sint-Gerolf

Bron deels: Literatuurmuseum.