Index acteurs / Albert van Dalsum

Albert van Dalsum

Op 4 januari 1889 werd Albert van Dalsum te Nieuwer-Amstel geboren.

Van Dalsum volgde de 3-jarige HBS in Amsterdam en speelde op feestavonden toen al toneel met zijn klasgenoten, dat waren onder andere de later ook bekend geworden Cor Ruys en Adolf Bouwmeester. Na het behalen van zijn diploma ging hij aanvankelijk op kantoor werken. Tijdens zijn eerste baan bij de “Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij”, nam hij in zijn vrije tijd toneellessen bij Jan C. de Vos en sloot zich in 1909 aan bij het toneelgezelschap “Het Tooneel” onder leiding van Willem Royaards.

Ter gelegenheid van zijn 50-jarig toneeljubileum in 1960 is de Albert van Dalsumringprijs ingesteld. De drager hiervan mocht zelf zijn opvolger aanwijzen. De eerste die de ring na en van hem kreeg was Paul Steenbergen (1963), daarna volgden onder meer Ko van Dijk jr. (1972) en Peter Oosthoek (1977). Er is ook een Albert van Dalsumprijs, de prijs van het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Na zijn actieve periode aan het toneel kon hij zich meer toeleggen op het schilderen. Zijn werk, voornamelijk landschappen en stillevens, ontsteeg het niveau van de hobbyist. Hij heeft in de jaren 1965 tot 1970 regelmatig geëxposeerd in onder andere Den Haag, Amstelveen en Amsterdam.

Albert van Dalsum is op 25 oktober 1971 te Eenigenburg overleden.

Een fragment uit: De Gekke deken van St. Patrick.

Albert van Dalsum speelt Jonathan Swift.

Beschreven hoorspelen met Albert van Dalsum:

Au bon plaisir du roi

Exodus. “Het joodse lijden en bouwen”

Gekke deken van St. Patrick, De

Gijsbrecht van Aemstel

Gouden band bindt vorst en volk, Een

Las Casas voor Karel de Vijfde

Op weg naar het conclaaf

Operatie Wega

Politie, De

Zoenoffer, Het

Zwanenzang, Een

Bron deels: Wikipedia.