Index regisseurs / Jan de Vries

Jan de Vries

Op 18 februari 1924 werd Jan de Vries te Amsterdam geboren.

De Vries volgde na de lagere school de ULO. Hij werd gereformeerd opgevoed en deed op zijn achttiende belijdenis. Kort daarna nam hij afstand van het geloof. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij opgepakt omdat hij zich aan de Arbeitseinsatz probeerde te onttrekken. Door tussenkomst van een keuringsarts werd hij uit kamp Ommen ontslagen. Meteen daarna dook hij onder.

Na de oorlog werkte hij bij een verzekeringsmaatschappij en bij de filmmaatschappij Fox. De vaststelling dat hij tuberculose had leidde tot een langdurige opname in een sanatorium in Zeist. In het sanatorium hield De Vries zich bezig met de ziekenomroep en ontwikkelde hij een interesse voor het schrijven van teksten.

Zijn eerste hoorspelen werden vanaf het begin van de jaren vijftig uitgezonden door de NCRV. Het succes van "De jeugd vliegt uit" en "De jeugd op eigen wieken" vormde de aanleiding deze hoorspelen tot boeken te bewerken.

Vanaf juni 1960 was De Vries directeur van de protestants-christelijke Stichting Toneelgroep Podium. Hij was de opvolger van Jo Nobel. In de jaren zeventig schreef en regisseerde De Vries hoorspelen voor de Evangelische Omroep onder het pseudonieum Friso Koks.

Jan de Vries is op 24-02-2001 te Amstelveen overleden.

Klikt u hier voor de beschreven hoorspelen die Jan de Vries geschreven heeft.

Beschreven hoorspelen onder regie van Jan de Vries:

Arjen

Bruggehoofd in het oerwoud, Een

Confrontatie, De

Dayuma

Dreiging vanuit zee, Een

Felix en Fanny

Geslacht Van Garderen, Het

Ik zal opstaan (1972)

Ik zal opstaan (1987)

In Zijn arm de lammeren

Jossele

Luchtmacht op papier, Een

Ontvoering van Eichmann, De

Soli Deo Gloria

Te mogen leven

Vader van de verteller, De

Vaste burcht, Een

Vreemde zomergast, Een

Wilt heden nu treden

Bron deels: DBNL.