Index Plus / Sprong in het heelal

Sprong in het heelal

Sprong in het heelal is de Nederlandse Sciencefictionhoorspeluitvoering van de BBC radiohoorspelserie Journey into Space van Charles Chilton. In Nederland werden drie series geproduceerd en uitgezonden door de KRO: de eerste serie "Operatie Luna" vanaf 1 oktober 1955, de tweede "Het Marsmysterie" vanaf 23 september 1956, en de derde "Mars slaat toe" vanaf 22 september 1957.

De regie van de eerste drie Nederlandse series had Léon Povel. De vertaling van de serie was in handen van Eddy Franquinet, die dat deed onder het pseudoniem P.R.O. Peller, dit op uitdrukkelijk verzoek van de minister van justitie, om enige afstand te bewaren tussen zijn werk als rechter in Roermond en zijn vele schrijverij.

Vanaf 5 januari 2014 werd de vierde serie uitgezonden "De terugkeer van Mars" onder regie van Winfried Povel in een vertaling van Guy Sweens.

Hoofdrolspelers

John de Freese Jan van Ees Jan Borkus Louis de Bree Adolf Bouwmeester

Van links naar rechts:

John de Freese: Jeff Morgan, gezagvoerder.

Jan van Ees: Steve Mitchell, ingenieur.

Jan Borkus: Jimmy Barnet, elektronicus.

Louis de Bree: dokter Matthews (serie 1 en 3).

Adolf Bouwmeester: dokter Matthews (serie 2).

Muziek en fragmenten

Voor de muziek in "Sprong in het heelal" werden fragmenten gebruikt uit: Medea's Meditation and Dance of Vengeance, Op. 23a, van Samuel Barber. Een uitvoering door het "New Symphony Orchestra of London", onder leiding van Samuel Barber.

De tune van deze serie.

Fragment uit "Operatie Luna".

Fragment uit "Het Marsmysterie".

Fragment uit "Mars slaat toe"

Fragment uit "De terugkeer van Mars"

Medea, Op. 23: Parados.

Illustratie
Omslag van de KRO-gids 22 september 1957
Omslag van de KRO-gids 22 september 1957.
Serie 1 – Operatie Luna

In Operatie Luna bouwt de Australische uitvinder Steve Mitchell een door atoomkracht aangedreven raket. In gezelschap van de vlieger Jeff Morgan, de marconist Jimmy Barnet en dokter Matthews maakt hij een verkenningsvlucht naar de maan. Als de ruimtevaarders van het eerste uur willen terugkeren naar de aarde, grijpt een eskader vliegende schotels in. Ze komen terecht buiten het zonnestelsel en buiten de tijd.

Uitzending: Eerste deel op 1 oktober 1955.

De delen 1, 2, 3, 5 en 6 van de eerste serie zijn voor zover bekend verloren gegaan.

De volledige rolverdeling en de titels van de afzondelijke delen.

Bekijk ook de originele illustraties.

Serie 2 – Het Marsmysterie

In Het Marsmysterie wagen kapitein Morgan, ingenieur Mitchell, telegrafist Barnet en dokter Matthews in hun ruimteschip Discovery de sprong van de maan naar de geheimzinnige rode planeet. Uitzending: Eerste deel op 23 september 1956.

De volledige rolverdeling en de titels van de afzonderlijke delen.

Bekijk ook de originele illustraties.

Serie 3 – Mars slaat toe

We schrijven 15 april 1972. De expeditievloot onder leiding van kapitein Jeff Morgan is na een avontuurlijk bezoek aan Mars overhaast op weg naar de aarde. De bemanning heeft tot haar ontsteltenis ontdekt dat op Mars snode plannen worden gesmeed voor een invasie op aarde. Tijdens een tussenlanding op de maan brengt de bemanning verslag uit, maar ze wordt niet geloofd. Er zit niets anders op dan opnieuw met een vloot naar Mars af te reizen. Uitzending: Eerste deel op 22 september 1957.

De volledige rolverdeling en de titels van de afzonderlijke delen.

Bekijk ook de originele illustraties.

Serie 4 – De terugkeer van Mars

Kapitein Morgan, ingenieur Mitchell, telegrafist Barnet en dokter Matthews worden dertig jaar na hun vertrek naar Mars dood gewaand. Groot is de verbazing als zij contact opnemen met de landingscontrole in Londen. Na een veilige landing heeft de bemanning veel uit te leggen. Uitzending: Eerste deel op 5 januari 2014.

De volledige rolverdeling en de titels van de afzonderlijke delen.

Illustratie zevende deel tweede serie