Auteurs uitgelicht / Robert Cedric Sherriff

Robert Cedric Sherriff

Robert Cedric Sherriff

Robert Cedric Sherriff

(Hampton Wick 6 juni 1896 - Kingston upon Thames 13 november 1975)

De in België, Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland uitgezonden hoorspelen van Robert Cedric Sherriff. Voor u samengesteld door Herman Van Cauwenberghe.

Badger’s Green

Badger’s Green (BBC Home Service, 31-08-1941).

De actie van het hoorspel vindt plaats in een klein dorp in Hampshire gedurende drie dagen in de nazomer. Een bedrijf heeft ambitieuze plannen om het rustige, pittoreske dorpje Badger's Green te renoveren. De inwoners zetten een verzetscampagne op en uiteindelijk wordt besloten om de toekomst van het dorp te regelen door een cricketwedstrijd te spelen.

Journey’s End

Journey’s End (BBC Home Service, 26-07-1947).

In de Britse loopgraven tegenover Saint-Quentin praat kapitein Hardy met luitenant Osborne, een oudere man en een onderwijzer die hem is komen aflossen. Hardy maakt grappen over het gedrag van kapitein Stanhope, die zich tot alcohol heeft gewend om het hoofd te bieden aan de stress die de oorlog hem heeft bezorgd. Terwijl Hardy grappen maakt, verdedigt Osborne Stanhope en beschrijft hem als "de beste compagniescommandant die we hebben"...

AVRO, zondag 02-08-1931 De grote reis.

Süddeutscher Rundfunk, zondag 20-03-1955 Die andere Seite.

Miss Mabel

Miss Mabel (BBC Home Service, 16-04-1949).

Dit hoorspel werpt de vraag op hoe geweten en rede zich moeten verhouden tot een moordenares die haar daad pleegde ter wille van een hoger, niet-egoïstisch doel. De formele juridische consequenties zijn daarbij minder interessant. Doorslaggevend is het oordeel dat wordt gemaakt op religieus en moreel gebied.

Südwestfunk, dinsdag 27-06-1950 Miss Mabel.

VARA, woensdag 15-11-1950 Juffrouw Mabel (regie: Carel Rijken).

VARA, woensdag 28-10-1959 Juffrouw Mabel (regie: S. de Vries jr.).

The Hopkins Manuscript

The Hopkins Manuscript (BBC Light Programme - Drama Week, 05-10-1949).

Het "Hopkins-manuscript" dat R. C. Sherriff schreef voor de Home Service van de BBC is een utopisch verslag van de botsing van de maan met de aarde. Een van de overlevenden portretteert de voorbereidingen van de wereld op de ramp, de gebeurtenissen tijdens de botsing en de wederopbouw van een nieuwe wereld.

Nordwestdeutscher Rundfunk, donderdag 22-06-1950 Das Hopkins-Manuskript.

Home at Seven

Home at Seven (BBC Home Service - Saturday Night Theatre, 09-06-1951).

Zoals elke dag komt de bankbediende Preston om zeven uur thuis. Hij denkt dat het maandag is. In feite ontbreekt dinsdag 24 uur in het geheugen van Preston. Zijn vrouw en de huisarts zijn verbaasd. Terwijl de griffier nog aan het nadenken is over zijn geheugenkloof, komt er slecht nieuws: 's Nachts werd de kluis van de club waartoe Preston behoort beroofd en werd de clubbediende vermoord. De politie wil weten waar Preston was op het moment van de misdaad.

AVRO, donderdag 29-11-1951 Om zeven uur thuis (regie: Kommer Kleijn).

RIAS Berlin, woensdag 18-06-1952 Um sieben Uhr zu Hause.

NIR, woensdag 23-07-1958 Om zeven uur thuis.

St Helena

St Helena (BBC Home Service - Saturday Night Theatre, 25-10-1952).

In december 1815 zetten de Britten Napoleon gevangen op Sint-Helena. Het stuk beschrijft de lange, trage achteruitgang van de gekooide tijger tot aan zijn dood in mei 1821.

The White Carnation

The White Carnation (BBC Home Service, 23-12-1953).

John Greenwood neemt afscheid van de gasten op kerstavond, maar een windvlaag sluit de voordeur en nu kan hij niet in zijn eigen huis. Hij breekt een raam, kruipt naar binnen en vindt het huis verwoest en verlaten. Een voorbijkomende politieagent vraagt hem wat hij daar aan het doen is in het huis waarvan alle inwoners zijn omgekomen door een V-1 vliegende bom tijdens een kerstavondfeest in 1944, maar Greenwood houdt verontwaardigd vol dat hij in zijn eigen huis is. Een lijkschouwer en een dokter worden opgeroepen en laten Greenwood weten dat hij een van de vermoorde inwoners was en dat hij als een geest naar het huis is teruggekeerd - en dat is nu 1951…

The Long Sunset

The Long Sunset (BBC Home Service, 23-04-1955).

Het Romeinse rijk brokkelt af, de bezetting van Groot-Brittannië is ten einde: de legioenen vertrekken, de overlevende Romeinen zijn alleen en onbeschermd. Het stuk volgt het lot van zo'n Romeinse familie, van hun pogingen om de binnenvallende Saksen af te weren tot hun uiteindelijke bekering tot het christendom.

The Telescope

The Telescope (BBC Light Programme, 31-10-1956).

Het verhaal speelt zich af in Canbury, een fictieve wijk in East End in Londen, en vertelt over de strijd van een jonge dominee, John Mayfield, die de jongeren van de parochie wil helpen.

RIAS Berlin, woensdag 20-04-1960 Das Teleskop.

Cards With Uncle Tom

Cards With Uncle Tom (BBC Home Service - Plays for Radio, 03-02-1958).

Het toeval wil dat een onsuccesvolle schrijver verdacht wordt van moord. Hij weet dat hij onschuldig is en kan zijn onschuld op elk moment bewijzen. Maar er zijn twee redenen waarom hij met het eigenaardige plan komt om als moordenaar te worden gearresteerd en veroordeeld: kort voor de executie wil hij zijn onschuld bewijzen. Als auteur verwacht hij dat deze sensatie de langverwachte doorbraak zal zijn. Hij is immers van plan zijn ervaringen vanaf het eerste verhoor tot in de dodencel te beschrijven in een groot feitenrapport.

BRT, donderdag 21-01-1960 Kaarten met Oom Tom.

RIAS Berlin, woensdag 22-08-1962 Bridge mit Onkel Tom.

A Shred of Evidence

A Shred of Evidence (BBC Home Service - Saturday Night Theatre, 17-12-1960).

Richard Medway heeft iets te veel gedronken tijdens een rugbyreünie, maar rijdt daarna toch naar huis. De volgende ochtend hoort hij dat er een man is omvergereden door een chauffeur die vluchtmisdrijf pleegde. Zou hij de schuldige kunnen zijn?