Auteurs met biografie / Allard Schröder

Allard Schröder

Op 14 juni 1946 werd Allard Schröder te Haren (Groningen) geboren.

Schröder schrijft gedichten, hoorspelen, korte verhalen en romans.Hij debuteerde met de roman "De gave van Luxuria" (1989), twee jaar later gevolgd door "De muziek van de zwarte toetsen". Daarvoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Het eerste hoorspel van zijn hand was "Mozart 1790" en werd uitgezonden op 6 december 1988.

De roman "Raaf" (1995, Halewynprijs) ishet spannende verhaal dat zich ontrolt tijdens een eindeloze hittegolf die van stad en land een onherbergzaam oord maakt. Ook in de verhalenbundel "Het pak van Kleindienst" (1996) is de sfeer dreigend en mysterieus en telkens bouwt Schröder in slechts een paar bladzijden een meeslepend plot. De roman Grover (2000) vertelt het verhaal van de zoon van een garagehouder in de provincie, die na een slippertje met de mondaine Madeleine Bork zijn leven danig in de war ziet lopen. Grover werd bekroond met de ECI-prijs en genomineerd voor de AKO Literatuurprijs.

De grote doorbraak voor Schröder kwam met de roman "De hydrograaf" (2002), een sfeervolle roman waarin de wetmatigheden van de zee zich spiegelen in die van de liefde. Het is de geschiedenis van Franz von Karsch die in het voorjaar van 1905 in Hamburg scheep gaat naar Valparaiso, om de wet van de zeegang wetenschappelijk te doorgronden. "De hydrograaf" werd het bekroond met de AKO Literatuurprijs.

Hierna verschenen de roman "Favonius" (2005), de essaybundel "Nieuwe tijden" (2006), en de romans "De econome" (2008) en "Amoy" (2009), "Wenst" (2009) en "De dode arm" (2013). In 2011 maakte Schröder zijn debuut als dichter met de bundel "Het meisje met de afstandsbediening."

Beschreven hoorspelen van Allard Schröder:

Borgia of Machiavelli in de schaduw van de heerser

Da Ponte

Don Giovanni of De verleider

Drs. Faust of De lof der ledigheid

Gesualdo

Hofmannsthal

Mahler

Moessorgski

Mozart 1790

Orpheus

Speler, De

Steen of Michelangelo Buonarotti, De

Bron deels: De Bezige Bij.