Auteurs met biografie / Ton van Reen

Ton van Reen

Op 30 augustus 1941 werd Ton van Reen te Waalwijk geboren.

Van Reen doorliep de mulo en had verschillende beroepen. Als journalist, onder meer voor de Volkskrant, reisde hij de hele wereld af. In Afrika werd hij getroffen door de armoede en begon hij enkele projecten ter bestrijding van de armoede.

In 1965 debuteerde hij met zijn gedichtenbundel Voge!s. Vanaf dat jaar schreef Van Reen in totaal 32 hoorpelen. Een jaar later verscheen zijn eerste roman: Geen oorlog. Zijn eerste kinderboek, de verhalenbundel De toverring en andere heksenverhalen, kwam in 1985 uit. Hij schreef meer dan vijftig boeken: romans, verhalen, reisverslagen, gedichten en jeugdboeken.

Zijn oeuvre voor de volwassen lezer speelt zich af in Noord-Limburg, de streek waar Van Reen opgroeide. Zijn schildering van het naoorlogse dorpsleven en katholicisme is een equivalent van wat Jan Wolkers en Maarten 't Hart deden voor het strenge en bekrompen protestantisme van hun jeugd; bij Van Reen echter ontbreekt iedere rancune.

De laatste grote roman van Van Reen in dit genre is Gestolen jeugd (2001), een titel die verwijst naar de ervaringen van enkele jonge mensen gedurende de oorlogsjaren in Limburg en Duitsland.

Beschreven hoorspelen van Ton van Reen:

Bevrijding

Bootjes van papier

Bushalte

Duiven

Hond, een leeuw in het bos, Een (AVRO)

Hond, een leeuw in het bos, Een (VARA)

Kijk, die kinderen

Koning staat mat, De

Lenen

Liever door de regen lopen

Meneer Abraham

Pop met koorts, Een

Populist, De

President is dood, leve de president!, De

Stad, warm van mensen en dieren

Stars and stripes

Vee is de trots en het aanzien van de boer, Het

Warmte

Winterjaar, Het

Bron deels: Tonvanreen.nl.