Auteurs met biografie / Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe

Op 19 januari 1809 werd Edgar Allan Poe geboren.

Poe was een Amerikaans schrijver en dichter. Hij werkte ook als literair criticus en redacteur en was een van de eerste Amerikaanse schrijvers die van de pen probeerden te leven, waardoor hij een moeilijk leven leidde.

Poe's bijzondere en vaak nachtmerrie-achtige werk in het genre van de gothic novel was van grote invloed op horror- en fantasy-genres. Hij wordt ook gezien als de grondlegger van het detective-genre met zijn drie verhalen over Auguste Dupin. Deze hadden een grote invloed op veel mysterieschrijvers na hem, onder meer Arthur Conan Doyle (met name The Hound of the Baskervilles).

Zijn literaire reputatie was buiten de Verenigde Staten groter dan in de Verenigde Staten zelf, waarschijnlijk omdat het macabere karakter de bevolking daar niet aansprak. Rufus Griswold werd zijn agent maar was ook een rivaal en een vijand. Griswold had namelijk Memoires van de schrijver uitgebracht waarin Poe werd afgeschilderd als dronkaard en opiumverslaafde. Mede hierdoor was Poe niet erg populair in Amerikaanse literaire kringen.

In Frankrijk werden zijn verhalen en enkele van zijn gedichten vertaald door Charles Baudelaire. Deze goede vertalingen leidden ertoe dat Poe populair werd onder de avant-gardeschrijvers in Frankrijk. Schrijvers als Algernon Charles Swinburne werden sterk beïnvloed door zijn werk. Poe werd ook gewaardeerd door de symbolisten en Stéphane Mallarmé droeg verschillende gedichten aan hem op.

Edgar Allan Poe is op 7 oktober 1849 overleden.

Beschreven hoorspelen van Edgar Allan Poe:

Afdaling in de maalstroom, Een

Hertog van Eierstruif, De

Manuscript, in een fles gevonden

Metzengerstein

Put en de slinger, De

Verraderlijke hart, Het

Zwarte kat, De

Bron deels: Wikipedia.