Auteurs met biografie / Jackie Lourens

Jackie Lourens

In 1920 werd Adriana Luberta Klasina Lourens-Koop te Amersfoort geboren.

Lourens was een Nederlands detectiveschrijfster. Alle boeken spelen zich af in het denkbeeldige plaatsje Castellum aan de Rijn, waar de moordbrigade onder leiding staat van hoofdinspecteur Erik Jager.

Met zijn vaste medewerkers De Griep en Herstal lossen zij iedere keer een misdaad op. Hierbij gaat Lourens uit van misdaden die overal kunnen plaatsvinden, zoals de ontvoering van een kind, de moord op een sigarenverkoopster, de uit de hand gelopen familievete.

Met deze vaste ingrediënten wist zij een trouw lezerspubliek te veroveren. Van elke titel werden zo'n 15.000 exemplaren verkocht, wat betekent dat ieder boek tweemaal werd herdrukt. Voor Nederlandse begrippen een groot succes.

Nadat Willy Corsari ophield met schrijven, was Jackie Lourens vele jaren lang de enige Nederlandse misdaadschrijfster die regelmatig publiceerde. Met haar debuut, Ze kunnen het niet laten, kreeg ze eind 1974 een eervolle vermelding tijdens de uitreiking van de Fontijnprijs, een aanmoedigingsprijs voor beginnende auteurs.

Ze begon pas op haar vijftigste met het schrijven van politieromans, aanvankelijk onder de naam A. Lourens-Koop, later als Jackie Lourens. Daarvoor had zij het te druk met haar gezin, verscheidene studies en vertaalwerk voor uitgeverij Gottmer. Na een cursus bij de LOI te hebben gevolgd, ging ze onder haar eigen naam publiceren.

Jackie Lourens is op 17 maart 2000 te Alphen aan den Rijn overleden.

Beschreven hoorspelen van Jackie Lourens:

Inspecteur Erik Jager: Achter het net gevist

Inspecteur Erik Jager: Tussen nu en nooit

Inspecteur Erik Jager: Was de kat getuige?

Bron deels: Crime.nl.