Auteurs met biografie / Yvonne Keuls

Yvonne Keuls

Op 17 december 1931 werd Yvonne Keuls te Batavia (Nederlands-Indië) geboren.

Keuls ging naar het Grotiuslyceum. Daar speelde ze graag en veel toneel. De directeur van de school vond dat ze naar de toneelschool moest gaan. Maar haar moeder besliste dat ze, net als haar zus, onderwijzeres moest worden. Vanaf 1952 werkte ze in de zesde klas van een volksschool in Den Haag.

Toen ze trouwde werd ze op staande voet ontslagen. Getrouwde vrouwen werkten niet. In die jaren begon Keuls korte stukjes te schrijven voor haar kinderen en later ook gedichten, toneelstukken, hoorspelen en televisiebewerkingen van romans van bekende schrijvers.

Naar aanleiding van die televisiebewerkingen werd ze op scholen uitgenodigd. Door de gesprekken die ze daar had met jongeren, realiseerde ze zich hoeveel problemen sommige jongeren hebben. Samen met een aantal andere mensen opende ze een Jongeren Opvang Centrum in een groot huis in de duinen. Na een jaar ging dat centrum failliet, maar Keuls legde al haar ervaringen vast in haar eerste roman: Jan Rap en z'n maat.

Uit alle columns, verhalen, romans en toneelstukken die Keuls schrijft, blijkt dat ze heel erg meeleeft met jongeren en hun problemen. Haar schrijfstijl is sober, haar werk eerder journalistiek dan literair.

Beschreven hoorspelen van Yvonne Keuls:

Apollo-Arie hier

Echt

Geluk niets dan geluk

Huis voor de kinderen, Een

Kattenstad

Mevrouw mijn moeder

Spullen van de Turkse staat, De

Thee voor belabberden

Twee kooien mens

Water, Het

Yvonne Keuls leest eigen werk

Bron deels: Wikipedia.