Auteurs met biografie / James Joyce

James Joyce

Op 2 februari 1882 werd James Joyce geboren.

Joyce studeerde literatuur aan het University College Dublin, alwaar hij het katholicisme afzwoer. Toen in 1902 zijn studie was afgerond, besloot hij schrijver te worden en bezocht Parijs voor de eerste maal. In 1904 verhuisde hij naar het continent en woonde 10 jaar in Triëst. Hij gaf er les aan de Berlitz school.

Zijn Ierse achtergrond bleek essentieel voor zijn literatuur, want hij schreef uitsluitend over Ierse thema's. In 1902 verschenen drie van zijn verhalen in een Iers tijdschrift voor boeren, geschreven onder het pseudoniem Stephen Dedalus. Deze verhalen werden later verwerkt in Dubliners, een verhalenbundel die uiteindelijk in 1914 werd gepubliceerd.

De Eerste Wereldoorlog dwong hem te verhuizen naar Zürich in het neutrale Zwitserland. Hier begon hij te werken aan Ulysses. Na een korte terugkeer naar Triëst woonde hij vanaf 1920 in Parijs.

In Ulysses gebruikt Joyce de mythen van Odysseus, Penelope en Telemachus in een moderne setting. Leopold Bloom, en respectievelijk zijn vrouw Molly Bloom en Stephen Dedalus vervullen de hoofdrollen en tonen middels een parodie het contrast met hun mythische modellen. Het boek laat het leven in Dublin zien, met de nadruk op het verval en de eentonigheid van de stad.

In 1922 werd Ulysses uiteindelijk gepubliceerd door de Parijse boekhandel Shakespeare and Company, en het bleek een onmiddellijk succes.

In 1939 werd de eerste complete versie van Finnegans Wake uitgebracht bij Faber en Faber. In een kleurrijk verhullend taalgebruik beschrijft hij taboeonderwerpen zoals naaktheid, voyeurisme en masturbatie.

James Joyce is op 13 januari 1941 overleden.

Beschreven hoorspelen van James Joyce:

Ballingen

Exiles

Gerty MacDowell en Mr Bloom

Giacomo Joyce

Molly Bloom (BRTN)

Molly Bloom (KRO)

Penelope

Portret van de kunstenaar als een jongeman

Stephen Dedalus

Bron deels: Wikipedia.