Auteurs met biografie / Slava Geller

Slava Geller

Slava (Sandra) Geller is te Moskou geboren.

Geller is afgestudeerd aan de Universiteit van Moskou, met als specialisatie Russische taal en letterkunde. Na haar studie volgde zij de opleiding Dramaturgie bij de Bond van Russische Schrijvers.

Als journaliste was zij werkzaam bij de redactie van het literaire tijdschrift De Jeugd en schreef als freelance correspondente voor het APN (Russisch persbureau). Sinds 1978 woont zij in Nederland en doceerde als gastdocente aan universiteiten van Nederland en België.

In opdracht van de Nederlandse omroepen KRO en TROS schreef zij hoorspelen, waaronder: De Mens is een Raadsel, over het leven van Fjodor Dostojevski; Stravinsky, over deze componist; De Bekentenis, over de schrijvers Guy de Maupassant en Isaak Babel en De Tsaar van de Opera, over de carrière van de Russische zanger Fjodor Shaljapin.

Daarnaast schreef zij literaire essays voor de tijdschriften Toneel - Theatraal, Harlekijn en Literair Paspoort. Zij werkte samen met vooraanstaande Nederlandse vertalers, zoals Charles B. Timmer, Willem G. Weststijn en anderen.

Geller schreef Engelstalige libretto's voor een tweetal opera's. De eerste gebaseerd op een Bijbels verhaal The Daughters of Lot en de tweede op een Griekse mythe Narcissus. Op basis van deze werken werd zij in 2001 als lid aangenomen door The Authors Society in de United Kingdom.

Als libretto - tekstschrijver werkte zij, de afgelopen jaren, samen met de componist Michael L. Geller aan de uitvoeringen in Nederland van de kameropera The Daughters of Lot; het theatersprookje Mishka, het theaterconcert Requiem voor een Dichter alias De Russische Ziel en een Kamermuziektheater Beeld, Mystiek & Muziek. Geller schreef de tekst van de theaterproducties: Colombina, Kreten van de oude Goya en Dante en Beatrice.

Zij doceert Russische taal en cultuur als gastdocente aan Fontys Hogescholen, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en aan verschillende Volksuniversiteiten. Daarnaast verzorgt zij de inleidende lezingen bij Russische/Joodse films voor filmhuizen en filmfestivals.

Beschreven hoorspelen van Slava Geller:

Bekentenis, De

Mens is een raadsel, De

Stravinsky

Met dank aan Slava Geller.