Auteurs met biografie / Samuel Beckett

Samuel Beckett

Op 13 april 1906 werd Samuel Beckett geboren.

Beckett studeerde Frans, Italiaans en Engels aan het Trinity College in Dublin van 1923 tot 1927. Vlak daarna werd hij aangenomen als leraar in Parijs. Daar ontmoette hij James Joyce, die een enorme invloed op hem had.

Beckett schreef zijn eigen verhalen terwijl hij secretaris was van Joyce. In 1929 bracht hij zijn eerste werk uit, een kritisch essay dat Joyce' werk verdedigde. Zijn eerste korte verhaal Assumption werd hetzelfde jaar uitgebracht. In 1930 won hij een kleine literatuurprijs met zijn gedicht Whoroscope dat voornamelijk over René Descartes gaat, een andere grote invloed op zijn schrijven.

In 1930 ging hij terug naar Ierland en werkte aan het Trinity College, maar vertrok weer na 2 jaar. Hij reisde door Europa en vestigde zich uiteindelijk permanent in Frankrijk. Hij publiceerde daar een kritische studie van het werk van Marcel Proust. Hij deed een poging een boek te schrijven in de stijl van James Joyce, maar dit werd later uitgebracht als een serie korte verhalen More Pricks than Kicks.

Er wordt wel gezegd dat elk van deze verhalen een milde parodie is op de verhalen in Dubliners van Joyce. Hierna bracht hij de roman Murphy uit.

Zijn bekendste boeken zijn waarschijnlijk de drie die bekend staan als "De trilogy": Molloy, Malone Dies en The Unnamable.

Beckett is het meest beroemd geworden door het toneelstuk Waiting for Godot in het Frans. Het stuk kreeg in eerste instantie slechte kritieken, maar langzaam werd het erg populair. Hetzelfde geldt voor het stuk Endgame.

Omdat zijn stukken na 1947 vrijwel alle in het Frans geschreven zijn, wordt hij samen met Ionesco gezien als de beste Franse toneelschrijver van de twintigste eeuw. Hij vertaalde zijn stukken zelf in het Engels.

Het eerste hoorspel van zijn hand was "Allen die vallen" uit 1956. Hij schreef de tekst als hoorspel in opdracht van de Britse radiozender BBC en het is één grote taaloefening waarbij hij gebruik maakt van de veelzinnige, met name seksuele betekenis van de Engelse woordenschat. Het is wellicht de reden waarom het één van de enige stukken is die hij – ook al was hij perfect tweetalig – niet zelf naar het Frans vertaalde.

De theaterstukken die hij schreef zijn kaal, minimalistisch en diep pessimistisch over menselijke natuur en de lotsbestemming van de mens. Na zijn laatste boek, How it is, werden zijn thema's ook steeds cryptischer. Hij kreeg de Nobelprijs voor de Literatuur in 1969.

Samuel Beckett is op 22 december 1989 overleden.

Beschreven hoorspelen van Samuel Beckett:

Allen die vallen (BRTN)

Allen die vallen (VPRO)

Cascando (BRTN)

Cascando (NOS)

Echo's gebeente

Gezelschap

Krapps laatste band

Ruwe schets voor radio

Sintels (BRTN)

Sintels (NCRV)

Woorden en muziek (BRTN)

Woorden en muziek (NOS)

Bron deels: Wikipedia.