Index actrices / Conny Stuart

Conny Stuart

Op 5 september 1913 werd Conny Stuart te Wijhe geboren.

Conny Stuart is een pseudoniem van Cornelia van Meijgaard.

Stuart doorliep de eerste Nederlandse Dalton-HBS voor meisjes in Den Haag. Haar eerste radio-optreden was op dinsdag 25 juli 1939 bij het radio-orkest de Romancers, dat twee keer in de week bij de AVRO op de radio te horen was met de betere amusementsmuziek. Het optreden, in totaal vijf Franse en twee Engelse liedjes, verliep uitstekend en de volgende dag kreeg de AVRO-top de vraag of "dat meisje niet kon blijven". De zangcarrière waar zij zo naar verlangd had, was begonnen.

Zeer succesvol zette zij ook tijdens de oorlog haar radiocarrière voort, waarvoor zij zich moest aanmelden bij de Kultuurkamer. Zij deed veel orkestwerk en zong in uitzendingen als “Ons schemeruurtje” en “Cabaret cosmopolite”. In de loop van 1943 begon Wim Sonneveld voorbereidingen te treffen om in het najaar met een eigen cabaret-emsemble te beginnen. Hij verzamelde de medewerkers om zich heen die hij eerder had gepolst of ze ervoor voelden om mee te doen. Onder hen was Conny Stuart. De première van “Alleen voor dames” vond plaats op 1 december 1943 in het Leidsepleintheater. De mensen braken de zaal af en het programma werd een triomf.

Vanaf 1961 stond al vast dat Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink een musical voor Stuart zouden schrijven. Tussen het moment dat zij gevraagd werd de hoofdrol te gaan spelen en de uiteindelijke première van “Heerlijk duurt het langst” zou echter nog vier jaar zitten. Ondertussen werkte zij onder meer voor de radio en aan diverse losse optredens en projecten. Op 2 oktober 1965 vond de première plaats van de musical “Heerlijk duurt het langst” in het Nieuwe de la Mar Theater. De eerste van meerdere musicals waaraan zij meewerkte.

Op 27 mei 1984 blikte Stuart terug op haar carrière door, onder pianobegeleiding van Louis van Dijk, een selectie uit haar repertoire te zingen. Het was het laatste optreden van een serie koffieconcerten in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw, die Van Dijk met wisselende gasten mocht verzorgen. Het optreden sloeg aan bij het publiek. En ook de impresario's zagen er brood in en ze stelden voor om het uit te breiden tot een avondvullende voorstelling.

Conny Stuart is op 22 augustus 2010 te Amsterdam overleden.

Een fragment uit: Klatergoud.

Conny Stuart speelt Silvia.

Beschreven hoorspelen met Conny Stuart:

Klatergoud

Koek & ei

Maliënkolder

Mimoza

Stilte is van glas, De (zang)

Wilde vaart, De

Bron deels: Theaterencyclopedie.