Index actrices / Sylvia Schipper

Sylvia Schipper

Op 11 mei 1931 werd Sylvia Schipper te Hilversum geboren.

Schipper volgdede IVO School in Bussum, daarna balletles, voordrachtsles, toneelles, zangles en een vioolstudie aan het Muzieklyceum in Hilversum. Van haar zesdetot dertiende jaar speelde zij bij de kinderoperetteclub "Goudmuiltje" onder leiding van Tine de Vente, zij zong bij het Radiokoor De Merels en deed op haar zeventiende jaar auditie voor de hoorspelkern van de Nederlandse Radio Unie (NRU).

Zij werkte onder andere mee aan hoorspelen, schoolradio, cabaret, het ziekenprogramma "Palet", "Steravonden" en het vrouwenprogramma "Over de onderdeur" met Mia Smelt.

Schipper leende haar stem aan teken- en poppenfilms voor de televisie, sprookjesplaten en aan het nasynchroniseren van onder meer de Amerikaanse tv-serie "Lassie". Verder voor zowel radio als televisie honderden commercials.

Tweeseizoenen speelde zij bij het Nederlands Jeugdtoneel van Rob Geraerds, zes jaar bij de Radiostad Comedie onder leiding van Maarten Kapteyn en 12 zomers middeleeuwse kluchten bij de Gooise Wagenspelers van Thom Rhos. Voorts speelde zij in 1961/1962 de rol van Bella in "Drie is te veel" in een vrije produktie met Jan Blaaser.

In 1975 vertrok Schipper naar Spanje, waar zij haar vioolstudie hervatte en zich ging bezighouden met schilderen en zingen .

Een fragment uit: Het schilderij.

Sylvia Schipper speelt Rose Pinkerton.

Beschreven hoorspelen met Sylvia Schipper:

Airborne day

Amor verhandelt Peppels

Auguste Rodin

Balboekje, Het

Barmhartige Samaritaan, De

Dansles, De

Hersenschimmen

Kale plekje, Het

Schilderij, Het

Tobias vraagt

Zeven kinderen en een geit

Bron deels: Theaterencyclopedie.