Index acteurs / Gerardjan Rijnders

Gerardjan Rijnders

Op 2 juni 1949 werd Gerardjan Rijnders te Delft geboren.

Rijnders ging na de middelbare school in Amsterdam naar de Regie Opleiding aan de Theaterschool en tegelijkertijd studeerde hij Rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Beide opleidingen rondde hij af. Op de regieopleiding werd hij begeleid door Leonard Frank, bij wiens Toneelgroep Baal hij in 1974 debuteerde als professioneel regisseur.

In 1975 werd Rijnders samen met vier andere regisseurs gevraagd om te regisseren bij een nieuwe toneelgroep F Act, een groep waar jonge regisseurs een kans krijgen om professioneel theater te maken. Dit was een initiatief van de toenmalige Rotterdamse Toneelraad. In het eerste jaar regisseerde Rijnders een eigen bewerking van Sofokles' Antigone.

In 1977 werd hij gevraagd om bij Zuidelijk Toneel Globe in Eindhoven samen met regisseurs Paul Vermeulen Windsant en Ulrich Greiff de leiding van dit gezelschap over te nemen. Onder zijn artistiek leiderschap (tot 1985) werd Globe een van de spraakmakendste gezelschappen van Nederland.

De volgende twee jaar regisseerde Rijnders voornamelijk voor het Publiekstheater in Amsterdam en Toneelschuur te Haarlem. Van 1987 tot 2000 was hij artistiek leider van een nieuw gezelschap, Toneelgroep Amsterdam.

In 1996 regisseerde hij bij het Deutsches Theater in Berlijn zijn eigen stuk Moffenblues en in januari 1998 bij Schauspiel Bonn, Malstrom, de opvolger van Licht. In november 1998 heeft hij bij het Deutsches Theater Penthesilea geregisseerd.

Naast regisseur is Rijnders toneelauteur en (toneel)acteur. Sinds 2000 is Rijnders freelance theatermaker.

Een fragment uit: Het Bureau.

Gerardjan Rijnders speelt de Frans Veen.

Beschreven hoorspelen met Gerardjan Rijnders:

Bureau, Het

Hond van Cohen, De

Verwisseling, De

Wil om te denken, De

Wondermethode

Bron deels: Theaterencyclopedie.