Index acteurs / Mark Rietman

Mark Rietman

Op 28 november 1960 werd Mark Rietman te Amsterdam geboren.

Na zijn studie aan de toneelschool van Amsterdam begint hij in 1986 zijn carrière als freelance acteur voor diverse toneelgezelschappen als Blauwe Maandag Compagnie en Het Zuidelijk Toneel. In 1989 maakt hij zijn debuut op televisie in de miniserie “Langs de kant van de weg” van de NOS over Vincent van Gogh.

Vervolgens was hij onder andere te zien in de televisieseries “Oud Geld”, “Pleidooi” en ”Vuurzee". Zijn filmdebuut maakt hij in 1993 in het Nederlandse drama “Hartverscheurend”. Rietman leent zijn stem ook aan nasynchronisatie en hoorspelen. Vanaf februari 2007 speelde hij in meer dan 400 afleveringen Olivier B. Bommel in de hoorspelserie “Heer Bommel”.

In 1998 en 1999 wint hij de Academy Award voor beste acteur voor zijn rol als bankierszoon Kiet Bussink in de televisieserie “Oud Geld”. In 2005 wint hij de Louis d'Or voor zijn rol in “Raak me aan” door Het Toneel Speelt. Hij is regelmatig te zien bij Het Toneel Speelt, Het Nationale Toneel en Joop van den Ende Theaterproducties BV. Rietman is verbonden aan het Nationale Theater.

In 2012 werd hij genomineerd voor de Louis d'Or voor zijn rol in de voorstelling “Gekluisterd” van Het Nationale Toneel. In 2016 werd hij genomineerd voor de Arlecchino voor zijn rol in "De Revisor" door het Nationale Toneel.

Een fragment uit: De Hormoonfabriek.

Mark Rietman speelt Motke, de jonge Mordechai.

Beschreven hoorspelen met Mark Rietman:

100-jarige man die uit het raam klom en verdween, De

Bonita Avenue

Bureau, Het

Dingen de baas, De

Esther (Auteur Peter te Nuyl)

Geen noot is onschuldig

Groene penis, De

Heer Bommel

Hormoonfabriek, De

Kabouters bestaan niet, tenzij ze bestaan

Moker, De

Pas de deux

Tegenspel

The Nation

Verzoeking, De

Bron deels: Theaterencyclopedie.