Index acteurs / Piet Kamerman

Piet Kamerman

Op 28 december 1925 werd Piet Kamerman te Eindhoven geboren.

Kamerman was voor hij beroepsacteur werd een verwoed amateurspeler en schreef cabaretliedjes die hij zelf vertolkte. Hij begon bij het gezelschap van Willem Hart in zijn geboorteplaats en ging in 1949 naar de Toneelschool in Amsterdam. In 1952 haalde hij zijn diploma en debuteerde in "Nog een spelletje" van E.S. Willartz.

Hij ging meewerken aan televisie- en radio-uitzendingen, maar vertrok in 1955 naar het buitenland. Hij kwam in dienst bij The Canadian Broadcasting Company, kwam even terug voor enkele televisiestukken en een rol bij het NNTG, maar zette in 1959 koers naar de Antillen, waar hij voor Sticusa zou werken.

Vanaf 1960 was hij weer in Nederland, waar hij vijf jaar voor Toneelgroep Theater en twee jaar bij Toneelgroep Studio speelde. Na in de periode 1967-1969 opnieuw voor Sticusa op de Antillen te hebben vertoefd, vestigde hij zich in 1969 in Ierland. Daar werkte hij aan een schrijverscarrière (voor film, televisie en toneel). Af en toe kwam hij over voor een film- of televisierol.

Een fragment uit: Vraaggesprek met een ruimtevaarder.

Piet Kamerman speelt Colonel Lawrence.

Beschreven hoorspelen met Piet Kamerman:

Dodendans

Droom van huid en hart

Collectief, Het

Jacht door Europa

Niets bijzonders

Stem, De

Vraaggesprek met een ruimtevaarder

Wie moet er hangen?

Bron deels: Theaterencyclopedie.