Index acteurs / Leo de Hartogh

Leo de Hartogh

Op 2 juni 1916 werd Leo de Hartogh te Rotterdam geboren.

De Hartogh kwam direct na zijn HBS-jaren bij Cor van der Lugt Melsert en was amper twintig toen hij met Rini Otte de hoofdrol speelde in de film "Jonge harten". Hij was in Brussel voor de film "Van het een komt het ander" en zou een optie krijgen voor een "Hollywood"-contract van 7 jaar toen de oorlog uitbrak en hij naar Nederlands Oost-Indië moest uitwijken.

Hij werkte direct na zijn aankomst bij Wim Kan en bereisde heel Java met een eigen gezelschap de Nederlandsch-Indische Tooneelgroep, dat verder onder meer bestond uitPam Henning, Paul de Groot, Herman van Eelen en Kitty Posthumus. Hij kwam in Japanse krijgsgevangenschap en kon pas in 1946 repatriëren. Er volgde een cabaretperiode, hij maakte tournees door West-Indië (1948) en Indonesië (1950) en ging met toenemende frequentie meewerken aan hoorspelen en televisieprodukties.

Na wisselende engagementen was hij van 1966 tot zijn pensionering als acteur verbonden aan de Haagse Comedie. De Hartogh, die ook vele malen regisseerde, werd in 1961 onderscheiden met een Bronzen Bouwmeesterprijs.

Leo de Hartogh is op 5 oktober 2007 te Den Haag overleden.

Een fragment uit: De klok.

Leo de Hartogh speelt Piers Robert Lang.

Beschreven hoorspelen met Leo de Hartogh:

Alexanders nar

Anastasia

Bacchanten

Chinese fluitspeler, De

Doodsoorzaak, De

Er komt een kunstenaar van de trap

Klok, De

Lucelle

Mimoza

Oorlog en vrede

Tussen twee werelden

Waaldrecht

Bron deels: Theaterencyclopedie.