Index actrices / Marie Hamel

Marie Hamel

Op 4 december 1897 werd Marie Hamel te Amsterdam geboren.

Hamel bezocht de fröbelschool en door haar voordrachten op feestavonden van de SDAP trok zij echter de aandacht, hetgeen haar in 1917 op de Toneelschool deed belanden. Zij slaagde in 1920 cum laude en maakte haar debuut bij de Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel van Willem Royaards met de rei van wachtengelen in Vondels "Adam in ballingschap".

Zij was verbonden aan verschillende gezelschappen, onder andere bij het Nieuwe Tooneel van Frits en Adolf Bouwmeester, de nieuwe Koninklijke Vereeniging van Saalborn, de Jonge Spelers van Ben Groeneveld, de revue van Meyer Hamel.

Na de oorlog sloot zij zich aan bij de Start en het ATG, waar zij onder andere Maria speelde in Shakespeare's "Driekoningenavond" en Pieternel in "De bruiloft van Kloris en Roosje". Bij de Nederlandse Comedie speelde ze onder andere in Nootebooms "De zwanen van de Theems", bij Toneelgroep Theater onder andere in Pirandello's "Wat is de waarheid?".

Hamel was op organisatorisch en sociaal terrein uitermate actief, zij was jaren lid van het hoofdbestuur van de Nederlandse Federatie van Beroepsverenigingen van Kunstenaars, alsook bestuurslid Nederlandse Vereniging van Toneelkunstenaar en lid van de Raad voor de Kunst en Amsterdams Kunstraad.

Marie Hamel is op 23 juni 1964 te Laren (Noord-Holland) overleden.

Een fragment uit: Exodus. "Het joodse lijden en bouwen".

Marie Hamel speelt Sarah, de moeder van Ari.

Beschreven hoorspelen met Marie Hamel:

Die-en-die is er nòg

Exodus. "Het joodse lijden en bouwen"

Gijsbrecht van Aemstel

Hun lach klinkt van zo ver...

Landhuis te koop

Maroesjka

Met de hakken over de sloot

Onder het melkwoud

Op vleugelen van de adelaar

Voordat ik het vergeet

Bron deels: Theaterencyclopedie.