Index actrices / Hetty Beck

Hetty Beck

Op 17 februari 1888 werd Hetty Beck te Groningen geboren.

Beck was tijdens haar HBS-tijd regelmatig te vinden op het schellinkje in de Amsterdamse Stadsschouwburg, waar ze de smaak voor het toneel te pakken kreeg. Haar vader vond zijn dochter echter meer geschikt voor de Kunstnijverheidsschool. Maar al snel bleek dat toneel toch haar grote passie was en zij mocht haar middelbare tekenstudie eraan geven. De twee-jarige toneelopleiding aan de Marnixstraat bleek helaas niet geheel wat ze er van had verwacht, maar tijdens de opleiding die ze daarna bij de Max Reinhardt toneelschool in Berlijn mocht volgen, vond ze wel de ernst en de geestdrift voor het werk.

In 1909 startte zij haar toneel carrière bij Eduard Verkade in het stuk "Men kan nooit weten" van Bernhard Shaw. Tussen 1913 en 1917 speelde ze bij het door Verkade opgerichte Haghespelers, een groep jonge spelers die vernieuwend wilden zijn aan het begin van hun carrière. Vervolgens was ze tijdens haar bijna 60-jarige toneelcarrière verbonden aan vele gezelschappen waar ze zo'n 65 stukken speelde.

Daarnaast sloot Beck zich in 1930 aan bij de hoorspelkern van de VARA onder leiding van Willem van Cappellen waar ze gedichten voordroeg en aan veel hoorspelen meedeed. Zij was befaamd om het zeer natuurgetrouw kunnen nadoen van dierengeluiden. Jarenlang produceerde ze het geluid van de VARA-haan.

Later speelde ze mee in speelfilms en televisieproducties. In 1967 nam Beck afscheid van het toneel in het stuk "Dodendans" van Arthur Strindberg, nadat ze lange tijd niet meer had kunnen spelen vanwege een gebroken heup en pols. "Het rolletje was geknipt voor me, ze hadden daar en klein persoon met stok voor nodig," vertelde ze.

Hetty Beck is op 10 april 1979 te Laren (Noord-Holland) overleden.

Een fragment uit: Met de hakken over de sloot.

Hetty Beck speelt mevrouw Antrobus.

Beschreven hoorspelen met Hetty Beck:

Chinese fluitspeler, De

Knutselen

Met de hakken over de sloot

Napoleon Bonaparte contra Lazare Hoche

Verwisselde viool, De

Bron deels: Theaterencyclopedie.