Index Plus / Paul Vlaanderen

Paul Vlaanderen

Paul Vlaanderen is een hoorspelserie, gebaseerd op Paul Temple van de Engelse schrijver Francis Durbridge. De eerste serie, Send for Paul Temple, werd in 1938 door de BBC uitgezonden. Naast het hoorspel zou de detective ook in boeken, in films, op de televisie en zelfs als strip verschijnen.

 

In Nederland werden de Paul Vlaanderen-series geproduceerd en uitgezonden door de AVRO. Paul Vlaanderen werd voor het eerst in 1939 op de Nederlandse radio uitgezonden. De meeste spelen zijn niet bewaard gebleven.

 

Over de manier waarop de naam van de serie Paul Vlaanderen tot stand is gekomen, zijn verschillende lezingen. Willem Vogt, directeur van de AVRO, heeft de naam Paul Vlaanderen bedacht. Paul zou direct overgenomen zijn van de Engelse titel Paul Temple. Over Vlaanderen zegt de ene lezing dat Vlaanderen de tuinman van Willem Vogt was. Een andere lezing beweert dat Vlaanderen de jongste bediende van de AVRO was.

 

De spelleiding was tot 1959 in handen van Kommer Kleijn. De overige series werden door Dick van Putten geregisseerd.

 

Paul Vlaanderen en het media mysterie werd ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de AVRO geschreven door de Nederlandse schrijver Tomas Ross. In juni 2004 werd de aflevering Paul Vlaanderen en Ina opnieuw opgenomen onder regie van Marlies Cordia. Dit was een project van VISIO in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

 

De vertaling werd in de meeste gevallen gedaan door Johan Bennik, wat een pseudoniem was van Jan van Ees: 'Johan ben ik'. Van Ees vertolkte ook de titelrol. Zijn vrouw Ina werd gespeeld door Eva Janssen. Een andere bekende medewerker was de latere nieuwslezer Donald de Marcas, die Vlaanderens hulpje Charlie speelde. Deze maakte de kreet "okidoki" populair.

 

 

Hoofdrolspelers

 

Eva Janssen    Jan van Ees

 

Eva Janssen, geboren op 28 november 1911, behaalde in 1933 haar diploma aan de Amsterdamse toneelschool en nog in dat zelfde jaar maakte ze haar debuut bij het Groot Nederlandsch Tooneel. In 1937 werd ze verbonden aan de hoorspelafdeling van die omroep en bleef daar werkzaam, met uitzondering van de periode 1941-1945.

 

Janssen is vooral bekend gebleven door haar vertolking van de rol van Ina, de vrouw van Paul Vlaanderen. Ten onrechte, want ze heeft aan honderden andere hoorspelen, eenakters en series meegewerkt.

 

Jan van Ees, geboren op 2 maart 1896, kwam in 1914 bij het Rotterdams Toneel, speelde van 1917 tot 1932 bij het Rotterdams Hofstad Toneel, van 1933 tot 1936 bij het Centraal Toneel.

 

Na de oorlog was hij van 1946 tot 1952 werkzaam in het Theater Plezier van Floris Meslier en Toon Hermans. Daarna werd hij een gewaardeerd lid van de hoorspelkern van de NRU (Nederlandse Radio Unie). Hij verwierf grote bekendheid door zijn vertolking van de hoofdrol in de hoorspelenreeks Paul Vlaanderen.

 

 

Auteur

 

Francis Henry Durbridge

Francis Henry Durbridge werd geboren in Hull, Yorkshire. Hij studeerde Engels aan de universiteit van Birmingham en werkte korte tijd als beursmakelaar alvorens full-time schrijver te worden. Durbridge is één van Engeland's populairste schrijvers van misdaadromans, radiospelen, televisieseries en toneelstukken.

 

Zijn eerste creatie, "Promotion", werd door de BBC uitgezonden in 1933. Het werd zo'n succes dat de BBC hem vroeg om meer. Zijn eerste boek, "Send for Paul Temple" (1938), in samenwerking met John Thewes, is gebaseerd op een reeks van radiohoorspelen. Durbridge schreef Temple verhalen voor de BBC van 1938 tot 1968.

 

 

Muziek, fragment en interview

 

De muziek van Koos van de Griend.

 

 

Fragment uit "Het Margo mysterie".

 

 

Interview met Eva Janssen.

 

 

 

Paul Vlaanderen op deze website

 

De heer en mevrouw Paul Vlaanderen

De heer en mevrouw Paul Vlaanderen incognito

Op dood spoor

Paul Vlaanderen en het Alex mysterie

Paul Vlaanderen en het Conrad mysterie

Paul Vlaanderen en het Gregory mysterie

Paul Vlaanderen en het Lawrence mysterie

Paul Vlaanderen en het Margo mysterie

Paul Vlaanderen en het Media mysterie

Paul Vlaanderen en het Milbourne mysterie

Paul Vlaanderen en het mysterie van de verzonnen dood

Paul Vlaanderen en het mysterie van de Westfield juwelen

Paul Vlaanderen en het tijdmysterie

Paul Vlaanderen en het Z mysterie

Spreek met Vlaanderen en het komt in orde

 

 

Originele illustraties

 

Paul en Ina Vlaanderen incognito

Paul Vlaanderen contra de markies

Paul Vlaanderen en de mannen van de frontpagina

Paul Vlaanderen en het Curzon mysterie

Paul Vlaanderen en het Jonathan mysterie

Paul Vlaanderen en het Lawrence mysterie

Paul Vlaanderen en het Madison mysterie

Paul Vlaanderen en het Spencer mysterie

Paul Vlaanderen en het Sullivan mysterie

Paul Vlaanderen en het Vandyke mysterie

Paul Vlaanderen en het Z4 mysterie

Paul Vlaanderen en Ina

Spreek met Vlaanderen en het komt in orde

 

 

Prinses Beatrix en Paul Vlaanderen

 

De Radiobode van 31 januari 1954.

 

Toen de acteur en Paul Vlaanderen-vertolker enige jaren geleden ter gelegenheid van de verjaardag onzer koningin op het Paleis Soestdijk een voorstelling had gegeven kwam Hare Majesteit in gezelschap van Prins Bernhard en de prinsessen de vertolkers persoonlijk voor hun prestaties bedanken.

 

Prinses Beatrix

Prinses Beatrix

 

Op een gegeven moment vroeg Hare Majesteit aan prinses Beatrix: “En! Weet je nou wie dat is?”, hierbij wijzend op Jan van Ees. “Ja”, zei onze kroonprinses met een lachje, “dat is Paul Vlaanderen. En nu wilde ik meteen even vragen of hij ’s avonds niet een beetje vroeger kan komen, anders moet we altijd naar bed!”

 

 

 

Bronnen deels: Een leven lang theater en Paul Vlaanderen.nl.