Home / Middengolf

Middengolf

De middengolf is een deel van het radiospectrum dat wordt gebruikt voor radio-omroep, en valt binnen het MF-frequentiegebied. De band wordt tegenwoordig vaak aangeduid als MW of oneigenlijk AM (AmplitudeModulatie), naar de gebruikte modulatietechniek.

De door de omroep gebruikte middengolf-band loopt van 531 kHz tot 1602 kHz (in Europa, Afrika en Azië), tot 1715 kHz (binnen Noord-Amerika). Het raster (de frequentie-afstand tussen twee zenders) bedraagt volgens internationale afspraak 10 kHz op het Amerikaanse werelddeel en 9 kHz elders.

Veel moderne synthesiserontvangers kunnen alleen worden afgestemd op frequenties die een veelvoud zijn van 9 of 10 kHz, afhankelijk van het werelddeel waarvoor de ontvangers gemaakt zijn.

Kenmerkend voor deze band is dat het signaal verder reikt dan de FM of DAB. Middengolf-signalen kunnen honderden kilometers ver weg ontvangen worden. Na zonsondergang wordt tevens voortplanting als ruimtegolf mogelijk, waardoor zeer vergelegen middengolfstations te ontvangen zijn.

Dit is een voordeel en een nadeel; in grote delen van Europa waren 's nachts Nederlandstalige zenders te ontvangen, maar de ontvangst van die zenders werd 's nachts slechter in eigen land, omdat de storing door andere zenders toenam.

De Nederlandse Publieke Omroep en de Vlaamse openbare omroep zenden niet langer via de middengolf uit.

Bron deels: Wikipedia.