Home / Stemmen onder de grond

Stemmen onder de grond

Gunnar Ekelöf is een van de belangrijkste dichters van de twintigste eeuw. Toen hij 25 jaar oud was, in 1932, verscheen z’n eerste bundel, in 1961 z’n laatste. Zijn poëzie is sterk verwant aan het surrealisme en krijgt in de loop der jaren steeds sterkere muzikale trekken. De ontheemding van de ziel en de saamhorigheid van ontheemden worden zijn belangrijkste thema’s.

Het gedicht “Stemmen onder de grond” dateert uit 1951. De muzikale structuur van het gedicht is benadrukt door de vorm waarin het door de regisseur gegoten is. Met gebruikmaking van digitale sampling technieken laat hij de later te horen thema’s als een ouverture aan het eigenlijke gedicht vooraf gaan. Het gedicht is een afwisseling van monologen en dialogen waarin de menselijke herinnering gekoppeld wordt aan een soort oergeheugen dat opgeslagen ligt in de botten van de aarde, in het gesteente. Beelden van een schooljeugd worden verdrongen door versteende herinneringen aan het ontstaan van de aarde en van de eerste vogels.

Soms doet de radioversie van dit gedicht aan een hoorspel denken, maar men kan naar “Stemmen onder de grond” luisteren als naar een muziekstuk.

Rolverdeling.

Reinier Bulder
Martien van den Ouwelant

Aanvullende gegevens.

Auteur: Frank Meijer
Regie: Ruurd van Wijk
Omroep: VARA
Uitzending: 05-06-1989
Speelduur: 15 minuten
Categorie: Overige