Home / Mondriaans Victory

Mondriaans Victory

Een productie in de reeks: S.O.S. voor niet verfilmde scenario’s.

Iedere scenarist kent de frustratie: je hebt een prachtig script geschreven, dat vervolgens niemand wil verfilmen. In S.O.S. voor niet verfilmde scenario’s krijgen sommige van deze scripts een tweede leven. Niet als film, maar als een live-voordracht door acteurs in het Polanentheater te Amsterdam. Van de voordracht wordt in samenwerking met de Nederlandse Publieke Omroep een podcast gemaakt.

Mondriaans Victory

Mondriaan’s Victory een biografie over de hoekige maar tegelijk swingende Piet Mondriaan die met zijn meesterwerk de Victory Boogie Woogie de waarheid achter de materiele wereld zichtbaar wilde maken.

Rolverdeling.

Maria Goos vertelster
Jasper Boeke Piet Mondriaan
Ricky Koole Greta Heybroek en andere rollen
Carly Wijs Peggy Guggenheim en andere rollen
Tibor Luckacs Max Granaat en andere rollen
Nanette Drazic Charley Toorop en andere rollen
Kiefer Zwart Harry Holzman en andere rollen
Thomas de Bres Jan Toorop en andere rollen

Aanvullende gegevens.

Scenario en regie: Ger Beukenkamp
Productie: Scripts Off Screen
Omroep: KRO-NCRV
Productiejaar: 2019
Speelduur: 2 uur en 19 minuten, 5 afleveringen
Categorie: Biografisch

Over de muziek.

Muziek door Hans Vroomans.

Inhoudsomschrijving en titels van de afzonderlijke afleveringen.

Aflevering 1: De rode boom.

Letterlijk op zijn 70ste verjaardag begint Piet Mondriaan aan zijn laatste en meest bekende werk, de Victory Boogie Woogie. Ook hoor je hoe hij als jongeman met zijn schilderij Rode Boom zijn familie angst aanjaagt.

Aflevering 2: Pier en oceaan.

Met verloofde Greta logeert Piet Mondriaan bij Jan Toorop in Domburg. Daar begint het te stormen in zijn hoofd. En in New York, werkend aan zijn Victory Woogie Boogie, wordt Piet onder druk gezet om zijn nalatenschap te regelen.

Aflevering 3: De brandmuur.

Piet Mondriaan in Domburg en Parijs. Hoe hij bokst met Picasso, ruzie maakt met Matisse én hoe hij toe werkt naar de totale abstractie. De Nederlandse Bank doet in het geheim een bod op Mondriaans Victory Boogie Woogie.

Aflevering 4: De potkachel.

Peggy Guggenheim verklaart het Parijse atelier van Piet Mondriaan tot toe-ristische attractie. Met een hopeloos hart breekt Piet met verloofde Greta. Angst voor het fascisme. En in een bordeel ziet hij de allereerste seksfilm.

Aflevering 5: De Victory.

Piet Mondriaans weldoener Harry Holtzman en Peggy Guggenheim strijden om Piets laatste werk. In een New Yorks ziekenhuis danst hij toch nog een keer met zijn ex-verloofde Greta … en sterft. Op het Frederiksplein te Amsterdam besluit Nout Wellink Mondriaans Victory Boogie Woogie te kopen, een cadeau aan de Nederlandse bevolking.

Producties in de reeks: S.O.S. voor niet verfilmde scenario’s.