Home / Een schorre haan kraait 5 voor 12

Een schorre haan kraait 5 voor 12

Een geluidenspel in super-stereo.

De aarde… Zoals het was in het begin… en nu en altijd… en na eeuwen en eeuwen.

Stereo-programma met experimenten.

Regisseur Peter Cramer en technicus Theo Rijswijk hebben geprobeerd een programma te maken, waarin de stereomogelijkheden van de radio worden uitgebreid door er als het ware een geluidsspoor aan toe te voegen.

Als uitgangspunt gold, dat de uitzendband niet meer dan twee sporen mocht bevatten, omdat een meersporige stereotechniek in Nederland nog niet uitzendbaar is. Maar stereo met meer dan twee sporen is al een oude techniek. Soms zijn stereo-lp's met meer dan tien sporen opgenomen en later teruggebracht en gemengd naar het ideale geluid.

Dat principe is voor het klankbeeld, dat de schepping van de aarde en de verwording van deze schepping door het ingrijpen van de mens tot onderwerp heeft, overgenomen! Men is zelfs nog verder gegaan teneinde een werkwijze te vinden die het mogelijk maakt met normale tweesporige stereobandrecorders opnamen te maken die op alle fronten kunnen concurreren met de meersporige techniek.

Aan de pianist Henk Alkema is gevraagd een combo samen te stellen, waarbij de door Dick Poons geschreven motieven fantasierijk door het programma heen zijn geweven. De tekst is van Chris van Hoorn, die voor de opgave stond de abstracte gedachten van de samenstellers te concretiseren en aan te passen aan het experimentele karakter van het programma.

Medewerkenden.

Henk Alkema
Peter Cramer
Chris van Hoorn
Dick Poons
Theo Rijswijk

Aanvullende gegevens.

Auteur: Chris van Hoorn
Regie: Peter Cramer
Omroep: AVRO
Uitzending: 21 december 1971
Speelduur: 28 minuten
Categorie: Overige

Bron deels: Nieuwsblad van het Noorden.