Home / Louise de Coligny

De vrouwen van Willem van Oranje

Een reeks waarin Willem van Oranje wordt getypeerd vanuit de ervaringen en gevoelens van zijn moeder en zijn vier echtgenotes.

Louise de Coligny

Louise de Coligny werd geboren op 23 september 1555, zij was de vierde echtgenote van Willem van Oranje. Op 26 mei 1572 was zij op 17-jarige leeftijd getrouwd met Charles de Téligny, een protestantse diplomaat. Nadat zowel Charles als haar vader tijdens de Bartholomeusnacht (24 augustus 1572) voor haar eigen ogen was vermoord, vluchtte zij naar Zwitserland.

Op 12 april 1583 trouwde zij met prins Willem I in Antwerpen. Dit was het enige jaar sinds 1572 dat zij niet in rouwkleding was gekleed. Het huwelijk van Willem en Louise was politiek beladen, haar Franse afkomst maakte Louise niet erg populair in de Nederlanden. Hun zoon Frederik Hendrik werd geboren op 29 januari 1584. Op 10 juli van dat zelfde jaar overleed Willem van Oranje als gevolg van de aanslag van Balthasar Gerards en was Louise voor de tweede maal weduwe geworden.

Zij speelde als weduwe van Willem de Zwijger nog een zekere publieke rol; bij het beleg van Geertruidenberg (1593) ging zij, net als andere elegante dames, een kijkje nemen. Nadat ze in 1619 tevergeefs bij haar stiefzoon Prins Maurits had getracht de executie van Johan van Oldenbarnevelt te voorkomen, vertrok ze echter naar Frankrijk, waar ze tot haar dood in 1620 verbleef bij de Franse Koningin-moeder Maria de' Medici.

Zij overleed op 13 november 1620 en werd op 24 mei 1621 bijgezet in de grafkelder van Oranje-Nassau in de Nieuwe Kerk te Delft.

Rolverdeling.

Maria Stiegelis Louise de Coligny
Joris Bonsang verteller

Aanvullende gegevens.

Auteur: Thera Coppens
Regie: Johan Wolder
Omroep: NCRV
Uitzending: 20 december 1984
Speelduur: 20 minuten
Categorie: Historisch

Complete reeks in volgorde van uitzending.

Bron deels: Wikipedia.