Hoorspelen.eu extra / Nieuws / Corry van der Linden overleden

Corry van der Linden overleden

 
Corry van der Linden
Actrice Corry van der Linden is op zaterdag 6 juni 2015 op 78-jarige leeftijd overleden. Zij startte, na haar HBS-tijd en twee jaar kantoor, op 2 januari 1957 met de hoorspelopleiding van de NRU (Nederlandse Radio Unie) en werd zij lid van de hoorspelkern.

Van der Linden werkte als lid van de hoorspelkern tot 1971 en daarna free lance mee aan vele honderden hoorspelen. Ook leende ze haar stem voor nasynchronisaties en zingen voor de radio. Zij speelde een gastrol bij de Haagse Comedie en werkte af en toe bij de Radiostad Comedie van Maarten Kapteijn.
 
 
Klikt u hier voor de persoonlijke pagina van Corry van der Linden.
 


7 reacties:

 1. Adriaan van der Waal

  08 jul 2015 om 22:30

  Ik verneem helaas nu pas het droevige bericht dat Corry van de Linden is overleden. Jammer dat er weinig media aandacht aan besteed is terwijl ze er zelf zo veel voor heeft betekend. Dagelijks luister ik als hoorspelliefhebber en hoor nog vaak haar markante stem. Gelukkig kan ik haar stem nog dagelijks horen en genieten van de vele persoonlijkheden die zij vertolkt.
  Groet,
  Adriaan

 2. Willem Buyn

  16 jun 2015 om 19:28

  ik heb nog veel hoospelen met haar stem en een interview waar zij helemaal in zit. helaas zijn er niet meer zo veel stemmen uit de hoorspelkern in leven. blijf naar het hoorspel luisteren, dan zijn zij nog dicht bij ons
  corry bedankt

 3. Cor van Dijk

  15 jun 2015 om 15:59

  ach, Corry weg!!
  Zij heeft nog gedichten van mij voorgedragen in België en op mijn cd bij mijn bundel.
  Fijne herinneringen aan deze lieve vrouw.

  Cor en Tiny van Dijk
  Zetten.

 4. Geronimo

  14 jun 2015 om 01:11

  Ik ben zeer geraakt door het memoriam van Peter.
  Helaas heb ik zelf niet de eer gehad Corry van der Linden persoonlijk te ontmoeten, maar Peter’s bericht zegt genoeg…

  Groet,
  Geronimo

 5. Peter Schrama

  10 jun 2015 om 22:02

  In Memoriam Corry van der Linden

  „Nou, het is niet eerlijk. Want zij zijn groot en ik is klein, en dat is niet eerlijk. Oh, nee!.”

  Nagenoeg iedereen zal, misschien soms na enig graven in het geheugen, denken aan het kleine kuikentje Calimero, een tekenfilmpersonage waarvan de stem werd vertolkt door Corry van der Linden. Ongetwijfeld was dit de vertolking waardoor haar stem bekend werd bij het merendeel van de Nederlandse bevolking. Het is ook de rol die haar het beste bijgebleven was. „Omdat Calimero zo lief kon zijn en af en toe boos. Misschien wel omdat ik hem bén.”, zoals zij zelf eens zei. Corry van der Linden overleed helaas op zaterdag 6 juni 2015 en daarmee is ons weer een der groten uit de hoorspelwereld ontvallen. Corry van der Linden laat een enorm oeuvre achter. Vele hoorspelen maar ook vele “stemmetjes” in televisie uitzendingen.

  Een van de eerste keren dat ik haar “stemmetjes” tegenkwam was in “Gompie en zijn vriendjes” in de televisieserie voor kinderen “de Kijkkastman” een halve eeuw geleden. Hierin vertolkte zij zowel de stem van Majolica en Peentje. Het werd tussen 1966 en 1972 op woensdagmiddag uitgezonden door de NCRV. Als kind besefte ik niet dat één en dezelfde persoon aan beide poppen een stem gaf.

  Gelukkig zijn hier wat opnames van bewaard gebleven (Gompie en zijn vriendjes en Kijkkastman Gompie). Later volgden nog de TV-series Calimero, Ti-Ta-Tovenaar (De Grobbebollen) en de Smurfen (smurfin, baby smurf en vele anderen). In Ti-Ta-Tovenaar verscheen ze zelfs eens in beeld als de zanglerares van Tika. Verder deed zij ook diverse nasynchronisaties van (teken-) films, bijvoorbeeld in “Paniek op de Prairie”.

  Voor de hoorspelliefhebber zal zij toch vooral worden herinnerd door de rollen die zij vervulde in veel, heel veel hoorspelen. Qua aantal hoorspelen waar zij aan heeft meegedaan behoorde zij tot de top van hoorspelactrices. Geen wonder, want zij was in staat om veel verschillende soorten stemmen te vertolken, niet alleen die van vrouwen maar ook meisjes en jongens. En ook de karakters die zij kon neerzetten waren enorm divers. Het meest bekend zal wel de rol zijn van Valerie Rayner uit de Matt Meldon hoorspelseries. Persoonlijk vind ik haar rol als Susan Platt in “De Twaalf Maagden” een prachtig voorbeeld hoe Corry van der Linden ook perfect een “wat minder lief” typetje neer kon zetten. Een schril contrast met Nadia Fedorowa in “Michael Strogoff, de koerier van de tsaar” en Eileen in “Paniek op Ganymedes”.

  Het voert te ver om hier een complete opsomming te geven van alle hoorspelen waaraan zij meewerkte. Gedurende haar carrière heeft ze in meer dan 600 hoorspelen minimaal 1000 rollen gespeeld, een aantal waar menig hoorspelactrice jaloers op zal zijn (geweest). Alleen Eva Janssen heeft iets meer rollen gespeeld. Dat enorme oeuvre geeft wel aan hoe veelzijdig zij was. In veel van de hoorspelen die nog bestaan heeft zij allerlei personages neergezet en haar stem zal dan ook nog vaak uit de luidsprekers komen. Gemist zal ze zeker worden maar vergeten niet.

  Rust zacht, hoorspelvriendin.

  Peter Schrama

 6. Herman Van Cauwenberghe

  10 jun 2015 om 21:36

  Ik zat net het script van “Man van goud” uit te schrijven, toen ik dit droevige bericht las. Corry’s vertolking van de rol van Mirabelle in deel 2 heeft me weer eens getroffen door de perfecte uitspraak en verstaanbaarheid, en door het aangename timbre. Wat een geluk dat er zoveel hoorspelen bewaard zijn gebleven waarin zij te horen was! Zij blijft op die manier bij ons en wij blijven genieten van haar innemende stem.

  Herman Van Cauwenberghe

 7. Cornelis

  10 jun 2015 om 17:31

  Hello, goodbye,

  Mijn eerste uitroep over dit bericht was ‘ach’.
  Corry had een mooie herkenbare stem.
  Sterker nog, zij HEEFT een mooie herkenbare stem,
  want haar stem en spel zal voor mij blijven bestaan.
  Ik hoop dat wij nog lang van haar spel kunnen genieten.

  Ik wens haar familie veel sterkte en liefde toe.
  Met een groet, Cornelis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *