Cor van Rijn overleden

 
Cor van Rijn
Acteur Cor van Rijn is op zaterdag 4 augustus 2018 overleden. Van Rijn heeft jaren in Parijs en Berlijn gewoond. In 1952 kwam hij als volontair bij de Rotterdamse Comedie, om vervolgens twee jaar bij het cabaret van Toon Hermans te werken. Vanaf 1955 weer bij diverse toneelgezelschappen, de laatste jaren in de vrije sector

Als televisieacteur van het eerste uur werkte hij mee aan tientallen producties, terwijl hij daarnaast zijn medewerking verleende aan menig hoorspel.
 
 
Klikt u hier voor de persoonlijke pagina van Cor van Rijn.
 

Ophefmakende moordzaken bij de VRT

 
Logo VRT
In de week van 23 juli 2018 publiceerde VRT NWS (VRT Nieuws) verhalen over vijf ophefmakende moordzaken.
De onderstaande zaken werden door VRT besproken (klikt u op een link voor aanvullende informatie).

De wurger van Linkeroever: was hij de eerste echte seriemoordenaar van België?
Een moord en een gevallen engel: de zaak-Jespers, over een onderzoeksrechter die van zijn voetstuk donderde.
Van VUB-rector tot moordverdachte: de man die de dood van zijn vrouw in scène zette.
Operatie zieke koe: de moord op een hormonenjager die België al 20 jaar beroert.
De slachter van Bergen: de gruwelijkste cold case van België.

Van de vijf zaken zijn de eerste twee in de jaren tachtig door Dick de Vree bewerkt tot een misdaadreconsructie:
De zaak Michel Van Klingelen” en “De zaak Guy Jespers”.

Van drie zaken is er een podcast bij de VRT beschikbaar:
De wurger van Linkeroever
Van VUB-rector tot moordverdachte
De slachter van Bergen
 

NTR Podcastprijs 2018

De NTR Podcastprijs is de nieuwe naam voor de NTR Radioprijs (voorheen de RVU Radioprijs).

 
Uit een recordaantal van 45 inzendingen zijn de genomineerden voor de NTR Podcastprijs 2018 bekend gemaakt. De aanmoedigingsprijs voor jonge podcastmakers uit Nederland en Vlaanderen wordt 2 september aanstaande uitgereikt.

De genomineerde programma’s zijn te beluisteren in Radio Doc (NTR/VPRO) op de zondagen 29 juli, 5, 12, 19 en 26 augustus 2018 om 21.00 uur op NPO Radio 1.
 
Alle genomineerden programma’s staan al online en zijn onder andere te beluisteren bij Soundcloud. Helaas niet op de website van de NTR. Alle informatie over de NTR Podcastprijs vindt u op website van de NTR.
 

Het kan!

 
Zenderschaal radio
Het Parool
Zaterdag 7 januari 1967, maar nog steeds actueel!

Radio heeft sinds de komst van de televisie, veel van zijn populariteit verloren. De populairste programma’s van nu zijn shows van popmuziek en nieuwsuitzendingen. Dat is, zeggen sommige onderzoekers, het enige terrein waarop de radio zich in de toekomst zal kunnen handhaven.

De vraag is, of deze veronderstelling juist is. Afgezien van het feit dat ook dit gebied nog enorm, groot is, zou het toch jammer zijn als dat werkelijk zo was. Hoe jammer weten de mensen die het televisie-loze tijdperk nog hebben meegemaakt en die zich kunnen herinneren, dat soms de straten in heel Nederland leeg waren omdat jong en oud aan het toestel gekluisterd zat. Het toestel, dat geen beelden uitzond, maar alleen geluid, dialoog, die de verbeelding nog een kans gaf.

Lang geleden was er een serie die “Paul Vlaanderen” heette, een detective hoorspel met spanning en sensatie. Er was een serie die “Sprong in het heelal” werd genoemd en los van sciencefiction en sensatie was er eens een familie “Doorsnee“, waarvoor talloze vergaderingen werden verzet.

In de pretsfeer was er “MiMoZa (Ministerie van Moeilijke Zaken)” en ook “De jeugd vliegt uit” minder pret, maar meer problemen trok miljoenen luisteraars. Kan dat nu niet meer? Ook niet nu televisie een gewoon ding is geworden, waarvan bekend is, dat het kan worden afgezet?

Misschien is het wel zo, dat de radio te snel de moed heeft opgegeven. Er is een soort gelatenheid ontstaan onder het motto: “Tegen televisie kunnen we toch niet op”. Dat stimuleert natuurlijk niet het zoeken naar programma’s waarvoor veel belangstelling zou kunnen worden gewekt. Radio stelt zich tegenwoordig vaak tevreden met “tweede keus”. Veel goede medewerkers zijn naar televisie overgestapt (de beste??) en creatief talent zoekt eerder de televisie omdat er meer te verdienen valt.

Veel argumenten pleiten voor de stelling; het kan ook nu nog. Eén ervan is: het lezen, een oude vorm van ontspanning is door televisie sterk toegenomen.

En dan nog een argument uit de praktijk. Amerika meldt een hausse-beluistering van het radioprogramma “Chickenman” een vogelman in de trant van Batman, die in New York en omgeving een geweldige figuur is geworden. Door de week schoenverkoper, in het (weekend een held met een verenpak aan en een masker voor, die van het ene avontuur in het valt. Radio, zoek, werk, probeer, hou vol. Het kan.
 

Hoorspelen bij Radio Sonder Grense

 

Sinds jaren beluister ik via het internet de hoorspelen van de Zuid-Afrikaanse Openbare omroep Radio Sonder Grense (RSG). RSG is een radiostation van de Suid-Afrikaanse Uitsaaikorporasie (SAUK).

Wekelijks wordt er een nieuw hoorspel van een klein uur uitgezonden in het programma Radioteater (spelling op z’n Afrikaans). Het aanbod is gevarieerder dan bij het Nederlandse Hoorspel halfuur en alleen daarom al het beluisteren waard. De hoorspelen zijn online te beluisteren of als Potgooi (Podcast) te downloaden.

Ik wens u veel luisterplezier toe!

Klikt u hier om de hoorspelen te beluisteren of te downloaden.
 

Hotel Schiller

Logo serie Hotel Schiller

Klikt u op de afbeelding voor een vergroting.

 
De VPRO komt vanaf 26 mei met een nieuw hoorspel op NPO Radio 1: Hotel Schiller. Hotel Schiller is een radiodrama dat zich afspeelt ten tijde van het Interbellum. Het hotel aan het Rembrandtplein te Amsterdam is destijds opgebouwd door de familie Schiller. Te midden van alle gasten leefden zij hun leven in een roerige tijd. Vanuit de heropening van het hotel in 1950 kijken de Schillers terug op de oude wereld van het Interbellum.
 
Ik was aangenaam verrast door de prachtige website van de VPRO over deze hoorspelserie. Een schoolvoorbeeld van hoe het ook kan!
Klikt u hier voor de website van de VPRO over “Hotel Schiler”.
 
De 8 delen worden elke zaterdag uitgezonden om 00.00 uur op NPO Radio 1.
 

Renate Dorrestein overleden

 
Renate Dorrestein
Schrijfster Renate Dorrestein is op vrijdag 4 mei 2018 overleden, zo maakte haar uitgeverij Podium bekend. “Met haar overlijden verliest de Nederlandse literatuur een van haar meest gedreven en beste schrijvers, al zullen haar romans nog langdurig voortleven”, staat in het overlijdensbericht.

Haar laatste boek, de autobiografie “Dagelijks werk“, verscheen kort geleden.

In 1985 maakte Dorrestein haar debuut als hoorspelschrijfster met “Een beetje vertier” een interessant werkstuk dat raakvlakken vertoont met het magisch realisme.

Kikt u hier voor aanvullende informatie over “Een beetje vertier”.

Beluister “Een beetje vertier”.


 
Download “Een beetje vertier”.
 
Download
 

Fred Vaassen overleden

 
Fred Vaassen
Acteur Fred Vaassen is op vrijdag 13 april 2018 overleden. Vaassen kreeg toneellessen van Peter van der Linden en zang- en spraaklessen van Gerard Meyer. Hij begon in 1963 als acteur bij Het Masker onder leiding van Sjef van Leeuwen. Hij regisseerde onder meer bij de de Nieuwe Bloemgroep en heeft naast zijn werkzaamheden in het theater meegewerkt aan film-, radio- en televisieproducties.
 
 
Klikt u hier voor de persoonlijke pagina van Fred Vaassen.
 

Ben Hulsman overleden

 
Ben Hulsman
Acteur Ben Hulsman is op woensdag 7 maart 2018 overleden. Hulsman was afkomstig uit een artiestenfamilie en hij debuteerde op zijn veertiende. Van 1959 tot 1961 was hij aangesloten bij het theatergezelschap Puck en van 1961 tot 1984 bij Toneelgroep Centrum. Hij speelde er in stukken van beroemde toneelschrijvers als William Shakespeare, Bertolt Brecht, Jean-Paul Sartre en Harold Pinter.

Ook buiten deze toneelgezelschappen was hij in het theater en op de radio in diverse hoorspelen actief. Later legde hij zich ook toe op het spelen van filmrollen en in televisieseries.
 
 
Klikt u hier voor de persoonlijke pagina van Ben Hulsman.