Hotel Schiller

Logo serie Hotel Schiller

Klikt u op de afbeelding voor een vergroting.

 
De VPRO komt vanaf 26 mei met een nieuw hoorspel op NPO Radio 1: Hotel Schiller. Hotel Schiller is een radiodrama dat zich afspeelt ten tijde van het Interbellum. Het hotel aan het Rembrandtplein te Amsterdam is destijds opgebouwd door de familie Schiller. Te midden van alle gasten leefden zij hun leven in een roerige tijd. Vanuit de heropening van het hotel in 1950 kijken de Schillers terug op de oude wereld van het Interbellum.
 
Ik was aangenaam verrast door de prachtige website van de VPRO over deze hoorspelserie. Een schoolvoorbeeld van hoe het ook kan!
Klikt u hier voor de website van de VPRO over “Hotel Schiler”.
 
De 8 delen worden elke zaterdag uitgezonden om 00.00 uur op NPO Radio 1.
 

Renate Dorrestein overleden

 
Renate Dorrestein
Schrijfster Renate Dorrestein is op vrijdag 4 mei 2018 overleden, zo maakte haar uitgeverij Podium bekend. “Met haar overlijden verliest de Nederlandse literatuur een van haar meest gedreven en beste schrijvers, al zullen haar romans nog langdurig voortleven”, staat in het overlijdensbericht.

Haar laatste boek, de autobiografie “Dagelijks werk“, verscheen kort geleden.

In 1985 maakte Dorrestein haar debuut als hoorspelschrijfster met “Een beetje vertier” een interessant werkstuk dat raakvlakken vertoont met het magisch realisme.

Kikt u hier voor aanvullende informatie over “Een beetje vertier”.

Beluister “Een beetje vertier”.


 
Download “Een beetje vertier”.
 
Download
 

Fred Vaassen overleden

 
Fred Vaassen
Acteur Fred Vaassen is op vrijdag 13 april 2018 overleden. Vaassen kreeg toneellessen van Peter van der Linden en zang- en spraaklessen van Gerard Meyer. Hij begon in 1963 als acteur bij Het Masker onder leiding van Sjef van Leeuwen. Hij regisseerde onder meer bij de de Nieuwe Bloemgroep en heeft naast zijn werkzaamheden in het theater meegewerkt aan film-, radio- en televisieproducties.
 
 
Klikt u hier voor de persoonlijke pagina van Fred Vaassen.
 

Ben Hulsman overleden

 
Ben Hulsman
Acteur Ben Hulsman is op woensdag 7 maart 2018 overleden. Hulsman was afkomstig uit een artiestenfamilie en hij debuteerde op zijn veertiende. Van 1959 tot 1961 was hij aangesloten bij het theatergezelschap Puck en van 1961 tot 1984 bij Toneelgroep Centrum. Hij speelde er in stukken van beroemde toneelschrijvers als William Shakespeare, Bertolt Brecht, Jean-Paul Sartre en Harold Pinter.

Ook buiten deze toneelgezelschappen was hij in het theater en op de radio in diverse hoorspelen actief. Later legde hij zich ook toe op het spelen van filmrollen en in televisieseries.
 
 
Klikt u hier voor de persoonlijke pagina van Ben Hulsman.
 

De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet

David Lucieer

David Lucieer

 
AVROTROS komt vanaf 10 maart met een nieuw hoorspel op NPO Radio 1: “De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet“. De hoofdrol in de elfdelige serie, die is gebaseerd op de internationaal bekende roman van David Mitchell, is weggelegd voor acteur David Lucieer. Ook Frank Lammers, Sanne den Hartogh, Lottie Hellingman en Henk Poort zijn te horen in het hoorspel.

Over Jacob de Zoet
“De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet” vertelt het verhaal van Jacob de Zoet; een Hollandse klerk die zijn hart verliest aan een Japanse vroedvrouw in het Japan van 1799. Het is een verhaal over een onmogelijke romance, maar ook een vertelling over wat er gebeurt als verschillende culturen elkaar ontmoeten, over kolonialisme en integriteit en over traditie versus vernieuwing. Maar ten diepste over moraal en trouw. Een drama gesitueerd in het verleden dat desalniettemin vol relevantie zit voor de tijd van nu.
 
De afleveringen worden elke zaterdag uitgezonden om 00.00 uur op NPO Radio 1.
 

Binnen de poorten

 
Cover Binnen de poorten
Binnen de poorten” is het oorlogsverhaal van Jules Schelvis (1921), een van de achttien Joodse Nederlanders die terugkeerden uit het Duitse vernietigingskamp Sobibor in Oost-Polen. In totaal werden 34.313 Joden uit Nederland naar deze moordfabriek gedeporteerd.

Schelvis overleed op 3 april 2016. Zijn liefste wens was dat de ervaringen die hij als gevangene van vernietigingskamp Sobibor had, ook na zijn dood aan de volgende generaties zouden worden doorverteld. De Stichting hoorspel nú voldoet aan die wens. En hoopt dat, met de hoorspelbewerking van het eigen verhaal van Jules Schelvis, met name zoveel mogelijk jongeren zullen kunnen voelen en begrijpen wat oorlog met mensen doet.

De aantekeningen van net na de oorlog resulteerden in 1982 in zijn boek “Binnen de Poorten”, een minutieus verslag van de gebeurtenissen in de vijf oorlogsjaren. Later maakten verhalenverteller Eric Borrias en theatermaker Gerard Evers van het boek een voorstelling, waarvoor Kees Swenne de muziek selecteerde en arrangeerde.

De voorstelling vormt de basis voor dit hoorspel waarmee de stichting Hoorspel Nú, twee jaar na de dood van Jules Schelvis, de draad weer oppakt en op haar manier het verhaal doorvertelt. Het hoorspel wordt omlijst met historische fragmenten en Joodse muziek.
 

Fragment afkomstig van de Stichting hoorspel nú.

 

Verkrijgbaar bij Luisterrijk voor € 13,25.

Aanvullende informatie bij de Stichting hoorspel nú.

 

Script en hoorspel: Macbeth

 

André van den HeuvelAndré van den Heuvel

 
Macbeth is Shakespeares kortste en bloederigste tragedie. Hij vertelt hierin het verhaal van de moedige Schotse generaal Macbeth die van drie heksen de voorspelling te horen krijgt dat hij op een dag koning van Schotland zal worden. Verteerd door ambitieuze gedachten en aangezet door zijn vrouw doodt Macbeth koning Duncan en neemt bezit van de troon. Hij wordt een tirannieke heerser, overmand door angst en schuldgevoel en is verplicht om zelfs nog meer te doden om zichzelf te beschermen tegen ontmaskering. Het bloedbad leidt Macbeth en zijn meedogenloze vrouw naar krankzinnigheid en dood.

Klikt u hier voor de rolverdeling en aanvullende informatie.

Hoorspel begint na de inleiding: 8 minuten en 40 seconden.

Klikt u hier en lees mee, het script opent in een nieuw tabblad.
 
Het script is voor u uitgeschreven door Marc en Herman Van Cauwenberghe.
 
 
Download het script.

Download

Download het hoorspel.

Download