NTR Radioprijs 2016

 
 
NTR Radioprijs 2016
 
De NTR Radioprijs is een aanmoedigingsprijs voor getalenteerde, jonge radiomakers, die ingeschreven staan bij een journalistieke of artistieke opleiding in Nederland of België en voor radiomakers jonger dan 30 jaar en die (geen specifieke journalistieke opleiding hebben gevolgd maar wel) als maker werkzaam zijn bij een landelijke of regionale omroep.

Nominaties 2016

Slapeloosheid
Waarom slaapt de één altijd als een roos en ligt de ander nachtenlang wakker? Wat veroorzaakt slapeloosheid en is er wat aan te doen? De groep jonge makers trekt langs deskundigen en spreken de slapeloze Maarten in een poging slapeloosheid te ontrafelen. Een programma van Egbert Minnema, Suus Boschloo, Priscilla Slomp, Roos Wiegerink en Roze Heijnen, studenten van de Master Journalistiek, Rijksuniversiteit Groningen.

Niet mijn oorlog
Veel van ons gedrag wordt bepaald door ons verleden: door onze ouders, de manier waarop ze ons opvoeden en de verhalen die ze ons vertellen als kind. Maar wat betekent het als je familieverleden wordt gekleurd door een oorlog? In de documentaire “Niet mijn oorlog” onderzoekt Kim Faber de oorsprong van haar eigen angsten.

Back to the roots
Honderd jaar geleden werd Manou Boeykens oma geboren in Boedapest. Ze ontvluchtte als kind de armoede die er heerste en zo kwam ze in Vlaanderen terecht. Nu, in 2016, reist de maakster naar het Boedapest van haar oma Rosa. Een documentaire van Manou Boeykens, Opleiding journalistiek, Artevelde Hogeschool, Gent.

Flashback
Hij is nog maar net 18 jaar als de hoofdpersoon uit Flashback met zijn vrienden een snackbar overvalt. Wat een slimme actie lijkt om snel aan geld te komen draait uit op een grote mislukking. Een hoorspel dat je meeneemt naar jonge vrienden en wilde plannen met grote gevolgen. Maker is Jeansen Djaoen, verslaggever van FunX.

De regen die naar boven valt
Kun je een psychose begrijpen? Hoe voelt dat? Wat zie en hoor je? En wanneer ben je eigenlijk psychisch ziek? Met deze vragen voert Xandry van den Besselaar een intiem gesprek met haar huisgenoot en vriend Willem, die na drugsgebruik psychotisch werd. Een documentaire van Xandry van den Besselaar, Koninklijk Conservatorium, Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen.

Hello World.exe
Wat kunnen we verwachten van robotica in de toekomst? Deze enorme technologische ontwikkeling brengt Stan Hulsen terug tot behapbare vragen: wanneer accepteren we een robot als gesprekspartner? Waar gebeurt dat eigenlijk al? Een documentaire van Stan Hulsen, School voor Journalistiek, Hogeschool Utrecht.

De thuiskomst
Ede komt regelmatig in het nieuws als stad waar de integratie tussen verschillende bevolkingsgroepen moeilijk verloopt. Dat wekte de nieuwsgierigheid van maker Jonathan van der Horst, hij is er immers zelf opgegroeid. Hij gaat terug naar Ede om daar de stemming te peilen.Een programma van Jonathan van der Horst, Koninklijk Conservatorium, Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen.

Mens en Natuur
Op de Veluwe leeft een overschot aan wilde zwijnen. Wat moeten we daarmee? Afschieten of juist niet? Kan er een balans zijn tussen mens en natuur? Reinder Smit en Vera Boekelman leggen die vragen voor aan beheerders en een natuurfilosoof. Een programma van Reinder Smit en Vera Boekelman, School voor Journalistiek, Hogeschool Utrecht.
 
 
De genomineerde programma’s zijn te beluisteren in augustus en september in Radio Doc van 21.00 uur – 22.00 uur op NPO Radio 1. Ook zijn ze in hun geheel te beluisteren op Facebook.com en bij de NTR.
 
 

Het lek

 
Jo De Meyere en Machteld Ramoudt

Jo De Meyere en Machteld Ramoudt samen in bad tijdens de opname van “Het lek”.

 
 
“Het lek” uitgezonden door de BRT op 8 december 1985.

Korte inhoudsomschrijving.

Een zomer in Zeebrugge, één van die natte zomers die aan de Belgische kust wel meer voorkomen. Fred heeft zijn intrek genomen in een flatje van een appartementengebouw. Dat heeft ook Leen gedaan. Leen is de bovenbuurvrouw van Fred. Hun kennismaking wordt uitgelokt door een lekkage ergens tussen de verdieping van Fred en Leen.

Klikt u hier voor de rolbezetting en aanvullende informatie. 
Download het hoorspel.

Download

Promotie Caravan-workshop

 
 
Koesterende Klank
 
Beste Koesteraar,
 
Goesting, twijfel, explosie van ideeën, onzekerheid, creativiteit, doorzetting, voldoening, teleurstelling, inspiratie, vreugde, impasse, heroriëntering,… zijn enkele sleutelwoorden die beschrijven hoe ik mij heb gevoeld sinds de oprichting van Koesterende Klank. Als ik verhalen hoor van andere ondernemers, dan merk ik dat deze sleutelwoorden universeel gelden.

De laatste weken heb ik me doorheen twijfels en onzekerheden geworsteld en beseft dat ik de meeste dingen uit mijn aanbod wil schrappen omdat ze me geen vreugde meer brengen. Loslaten is niet makkelijk, maar als het lukt dan kan er iets nieuws groeien. En zo ben ik uitgekomen bij wat me momenteel het meeste plezier bezorgt: Hoorspel-workshops geven.

Als je nu op mijn vernieuwde website gaat kijken, zal je zien dat ik me momenteel helemaal focus op de workshop ‘Je eigen Hoorspel in 10 minuten’. Na veel te veel denk-werk, kwam ik er bij dat dit voor mij de perfecte mix is tussen werk achter de computer en werken met mensen – in een plezante context! Het is een unieke workshop die werkelijk voor alle leeftijden en alle gelegenheden geschikt is.

Om deze nieuwe start te vieren, geef ik 15% korting als je m’n workshop vóór 31 juli 2016 boekt. (de workshop moet dan wel nog plaatsvinden in 2016!)

Ga zeker eens kijken en luisteren op m’n vernieuwde website www.hoorspelworkshop.com.

Tot hoors,
Jorgo De Groof
 
 

Het eerste stereofonische hoorspel

 
 
Twee radiotoestellen met in het midden een bankstel
6 januari 1960

Er staat de radioluisteraars vanavond een bijzondere uitzending te wachten. Van 22.40 tot 23.30 uur brengen AVRO en KRO gezamenlijk voor de eerste maal een stereofonisch hoorspel. De geluiden die erin voorkomen klinken zeer natuurgetrouw: we krijgen onder andere een vechtpartij te horen, waarbij de illusie gewekt wordt, dat we er persoonlijk bij aanwezig zijn. Wanneer eenmaal een man met een plof op de vloer terecht komt, kunnen de luisteraars in de huiskamer bepalen in welke hoek dit gebeurt.
 
Klikt u hier en lees verder.
 
 

War of the worlds

 
 
Orson Welles

Orson Welles

Presentatrice Marcia Welman blikt terug met historicus Pien van der Hoeven op 30 oktober 1938. Die dag werd door de Amerikaanse radiozender CBS het hoorspel “War of the worlds” uitgezonden. Het fragment is afkomstig van de NTR Academie.
 
 

 
Klikt u hier om het hoorspel te beluisteren.
 
 

Dodenboek voor Putten

 
 
In de nacht van 30 september op 1 oktober 1944 beschoten leden van de Puttense verzetsbeweging bij de Oldenallerbrug tussen Putten en Nijkerk vanuit een hinderlaag een auto met daarin officieren van de Wehrmacht. Het is nog steeds onduidelijk waarom men deze verzetsdaad uitvoerde en in wiens opdracht. Bij het vuurgevecht kwamen een Duitse officier en een van de verzetsmensen om het leven.

Als repressaille steken de Duitsers in Putten ongeveer honderd huizen in brand en houden een razzia waarbij zeven mensen worden doodgeschoten en 600 mannen tussen achttien en vijftig jaar weggevoerd worden. Hiervan zijn er 540 omgekomen in Duitse concentratiekampen zoals Ladelund en Neuengamme.

Klikt u hier voor de medewerkenden en aanvullende informatie.
 
Beluister “Dodenboek voor Putten”.

 
Download “Dodenboek voor Putten”.
 
Download
 
 

De belofte van Pisa

 
 
Boekomslag van "De belofte van Pisa"
Vanaf zaterdag 23 april 2016 wordt om 00.03 uur via NPO Radio 1 de vijfdelige hoorspelserie “De belofte van Pisa” uitgezonden, gebaseerd op de gelijknamige roman van Mano Bouzamour. Op pijnlijke en tegelijkertijd humoristische wijze toont “De belofte van Pisa” de botsing tussen de Amsterdamse en de Marokkaanse cultuur.
 
 

Cox Habbema overleden

 
 
Cox Hobbema
Actrice en regisseur Cox Habbema is op maandag 18 april 2016 overleden. Ze debuteerde in 1967 bij Toneelgroep Centrum. Van 1969 tot het midden van de jaren tachtig leefde en werkte ze grotendeels in Oost-Berlijn bij het Deutsches Theater. In Nederland speelde ze in tv-series. Ze had een rol in Medisch Centrum West en het Glazen Huis.

Filmrollen had ze in Dokter Vlimmen en De komst van Joachim Stiller. In 1982 was ze in een hoofdrol te zien in De stilte rond Christine M. Na haar afscheid van de Amsterdamse schouwburg was ze actief in bestuurlijke functies op cultureel gebied, zoals het voorzitterschap van de Federatie van Kunstenaarsverenigingen.
 
 
Enkele hoorspelen met Cox Habbema.
Elektra
Het matrassengraf
Het schotschrift
 
 

Thriller "Harteloos"

 
 
Omslag cd hoorspel "Harteloos"
Op vrijdag 23 oktober 2015 werd door de Stichting hoorspel nú de thriller “Harteloos” uitgebracht. Een bewerking van het gelijknamige boek van de auteur Cees Smit.

Korte inhoudsomschrijving.

Uiterst tevreden zat Stanislav Boyko op het terras van zijn schitterende bungalow, direct gelegen aan de Zwarte Zee bij de badplaats Sunny Beach in de provincie Burgas. Niet voor niets werd dit ook wel de Bulgaarse Riviera genoemd.De zee oogde rustig, haast rimpelloos, net een spiegel. Bedachtzaam schudde Stanislav de ijsblokjes rond in het smalle glas.

Begin vorig jaar had hij zijn vastgoed verkocht om onder meer te investeren in de training van een groep van twaalf medewerkers om een allerlaatste, grote slag te slaan. Een ander deel van het benodigde geld had hij in twee jaar verkregen door fraude met de registratie van honderd landgenoten in Nederland, een truc die een slordige winst van € 350.000,00 had opgeleverd.

De Nederlandse belastingautoriteiten stortten namelijk probleemloos toelagen voor huur en ziektekosten op rekeningen die bij diverse ING-banken waren geopend voor honderd gezinnen. Een stroman van Boyko had deze families gerekruteerd en geïnstrueerd. In het begin betaalde hij, na ondertekening van de machtigingen, iedereen direct negenhonderd euro uit, met de toezegging dat ze aan het eind van ieder jaar vijfhonderd euro tegemoet konden zien.

Omdat hij wist dat controles in Nederland de fraude op een gegeven moment aan het licht zouden brengen, had hij zich begin 2013 voortijdig uit dit project teruggetrokken en het stokje overgegeven aan zijn stroman. Deze was enkele maanden later verdronken. Onderzoek van de politie naar de toedracht van deze verdrinking bleef zonder resultaat. In het huis van de overledene was niets van waarde teruggevonden.

Bij toeval raken chirurg Féline Eklund en financieel expert Edward van Breukelen verzeild bij een miljoenenfraude in de schimmige wereld van het grote geld en het vastgoed. Beiden worden ontvoerd. Een spectaculaire zoektocht volgt: inspecteur Ciska Decker van de Politie Oost Nederland van district Zuid Gelderland en haar Duitse collega Karl Hoffmann zetten in Duitsland de achtervolging in.
 
 
Beluister een fragment.

 
Voor € 13,95 verkrijgbaar bij Luisterrijk.