“Vrouw zonder schaduw” genomineerd voor de Prix Europa

 
 
Logo prix Europa
Het hoorspel “Vrouw zonder schaduw” van de auteur Kawed Modiri en regisseur Jeroen Stout is genomineerd voor de Prix Europa 2016 in de categorie Radio Fiction. De Prix Europa bekroont jaarlijks de beste Europese televisie-, radio- en onlineproducties.

Vrouw zonder schaduw” is één van de zes hoorspelen die tot stand kwamen in het project “Fluiten in het donker“. Voor de Prix Europa werden maar liefst 642 producties ingezonden door 264 organisaties uit 35 landen. De genomineerden presenteren van 15 tot en met 21 oktober hun werk voor mediaprofessionals tijdens de Prix Europa festivalweek in Berlijn. Daar worden ook de winnaars bekendgemaakt.
 
 

Anne van Egmond stopt

 
Anne van Egmond

Anne van Egmond

 
 
Anne van Egmond (69) heeft er grote moeite mee dat ze stopt met radiomaken en met pensioen moet. Zaterdag 20 augustus presenteert zij voor het laatst haar radioprogramma Egmond Binnen bij RTV NH, waarin ze wekelijks op zoek gaat naar vergeten muziek.

Anne van Egmond was negentien jaar lang te horen bij de regionale zender in Noord-Holland, waar ze terechtkwam na haar vertrek bij de KRO waar ze jarenlang Adres Onbekend presenteerde. Als het aan Anne had gelegen, gaat ze nog niet met pensioen. “Ze willen verjongen, dus ik moet op mijn 69e weg. Geloof me, dit raakt me”, vertelt de radiopresentatrice in De Telegraaf.

Radiomaken is haar lust en leven. Zodra het rode lampje ‘ON AIR’ ging branden, was Anne in haar element. “Mijn liefde voor radio is ontstaan toen ik op mijn slaapkamertje boven de kroeg van mijn pleegouders naar hoorspelen luisterde. De acteurs waren mijn vriendjes! Ik vond het zo bijzonder en werd ronduit verliefd op de radio.”

“Toen ik te horen kreeg dat ze van me af wilden, was ik lamgeslagen. Ik voelde even niets meer.” Ze wijst op de hoge luistercijfers van haar programma. “Ik begrijp het gewoon niet. De luisteraars begrijpen het ook niet. Het maken van radioprogramma’s is voor mij een manier van leven geworden. De radio is mijn leven. Ik kan denk ik niet zonder, na vijftig jaar.”
 
 
Beluister of download “De man voor het raam” een hoorspel met Anne van Egmond in de hoofdrol als Mira.

Klikt u hier voor de rolbezetting en aanvullende informatie. 
Download het hoorspel.

Download

Annet Nieuwenhuyzen overleden

 
 
Annet Nieuwenhuyzen
Actrice Annet Nieuwenhuyzen is op vrijdag 5 augustus 2016 overleden. Zij studeerde politieke en sociale wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en werd min of meer ontdekt tijdens de studentenvoorstelling Summer and Smoke van Tennessee Williams.

Nieuwenhuyzen debuteerde op 12 september 1953 bij de Haagse Comedie in Het uur der verrukking van Anna Bonacci. Zij behoorde al snel tot de belangrijkste actrices en werd meerdere keren onderscheiden. Twee keer met de Theo d’Or, in 1965 en in 1975. In 1980 ontving ze de Theo Mann-Bouwmeesterring voor “haar zuivere benadering van haar personages zowel in het klassieke als in het moderne repertoire”. Na rijp beraad schenkt zij de ring in 1994 aan Anne Wil Blankers.

Behalve toneel speelde zij ook in musical en cabaret. Helaas hebben de hoorspelregisseurs te weinig van haar bijzondere talent gebruik gemaakt.
 
 
Klikt u hier voor de persoonlijke pagina van Annet Nieuwenhuyzen.
 
 

NTR Radioprijs 2016

 
 
NTR Radioprijs 2016
 
De NTR Radioprijs is een aanmoedigingsprijs voor getalenteerde, jonge radiomakers, die ingeschreven staan bij een journalistieke of artistieke opleiding in Nederland of België en voor radiomakers jonger dan 30 jaar en die (geen specifieke journalistieke opleiding hebben gevolgd maar wel) als maker werkzaam zijn bij een landelijke of regionale omroep.

Nominaties 2016

Slapeloosheid
Waarom slaapt de één altijd als een roos en ligt de ander nachtenlang wakker? Wat veroorzaakt slapeloosheid en is er wat aan te doen? De groep jonge makers trekt langs deskundigen en spreken de slapeloze Maarten in een poging slapeloosheid te ontrafelen. Een programma van Egbert Minnema, Suus Boschloo, Priscilla Slomp, Roos Wiegerink en Roze Heijnen, studenten van de Master Journalistiek, Rijksuniversiteit Groningen.

Niet mijn oorlog
Veel van ons gedrag wordt bepaald door ons verleden: door onze ouders, de manier waarop ze ons opvoeden en de verhalen die ze ons vertellen als kind. Maar wat betekent het als je familieverleden wordt gekleurd door een oorlog? In de documentaire “Niet mijn oorlog” onderzoekt Kim Faber de oorsprong van haar eigen angsten.

Back to the roots
Honderd jaar geleden werd Manou Boeykens oma geboren in Boedapest. Ze ontvluchtte als kind de armoede die er heerste en zo kwam ze in Vlaanderen terecht. Nu, in 2016, reist de maakster naar het Boedapest van haar oma Rosa. Een documentaire van Manou Boeykens, Opleiding journalistiek, Artevelde Hogeschool, Gent.

Flashback
Hij is nog maar net 18 jaar als de hoofdpersoon uit Flashback met zijn vrienden een snackbar overvalt. Wat een slimme actie lijkt om snel aan geld te komen draait uit op een grote mislukking. Een hoorspel dat je meeneemt naar jonge vrienden en wilde plannen met grote gevolgen. Maker is Jeansen Djaoen, verslaggever van FunX.

De regen die naar boven valt
Kun je een psychose begrijpen? Hoe voelt dat? Wat zie en hoor je? En wanneer ben je eigenlijk psychisch ziek? Met deze vragen voert Xandry van den Besselaar een intiem gesprek met haar huisgenoot en vriend Willem, die na drugsgebruik psychotisch werd. Een documentaire van Xandry van den Besselaar, Koninklijk Conservatorium, Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen.

Hello World.exe
Wat kunnen we verwachten van robotica in de toekomst? Deze enorme technologische ontwikkeling brengt Stan Hulsen terug tot behapbare vragen: wanneer accepteren we een robot als gesprekspartner? Waar gebeurt dat eigenlijk al? Een documentaire van Stan Hulsen, School voor Journalistiek, Hogeschool Utrecht.

De thuiskomst
Ede komt regelmatig in het nieuws als stad waar de integratie tussen verschillende bevolkingsgroepen moeilijk verloopt. Dat wekte de nieuwsgierigheid van maker Jonathan van der Horst, hij is er immers zelf opgegroeid. Hij gaat terug naar Ede om daar de stemming te peilen.Een programma van Jonathan van der Horst, Koninklijk Conservatorium, Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen.

Mens en Natuur
Op de Veluwe leeft een overschot aan wilde zwijnen. Wat moeten we daarmee? Afschieten of juist niet? Kan er een balans zijn tussen mens en natuur? Reinder Smit en Vera Boekelman leggen die vragen voor aan beheerders en een natuurfilosoof. Een programma van Reinder Smit en Vera Boekelman, School voor Journalistiek, Hogeschool Utrecht.
 
 
De genomineerde programma’s zijn te beluisteren in augustus en september in Radio Doc van 21.00 uur – 22.00 uur op NPO Radio 1. Ook zijn ze in hun geheel te beluisteren op Facebook.com en bij de NTR.
 
 

Het lek

 
Jo De Meyere en Machteld Ramoudt

Jo De Meyere en Machteld Ramoudt samen in bad tijdens de opname van “Het lek”.

 
 
“Het lek” uitgezonden door de BRT op 8 december 1985.

Korte inhoudsomschrijving.

Een zomer in Zeebrugge, één van die natte zomers die aan de Belgische kust wel meer voorkomen. Fred heeft zijn intrek genomen in een flatje van een appartementengebouw. Dat heeft ook Leen gedaan. Leen is de bovenbuurvrouw van Fred. Hun kennismaking wordt uitgelokt door een lekkage ergens tussen de verdieping van Fred en Leen.

Klikt u hier voor de rolbezetting en aanvullende informatie.


 
Download het hoorspel.

Download

Promotie Caravan-workshop

 
 
Koesterende Klank
 
Beste Koesteraar,
 
Goesting, twijfel, explosie van ideeën, onzekerheid, creativiteit, doorzetting, voldoening, teleurstelling, inspiratie, vreugde, impasse, heroriëntering,… zijn enkele sleutelwoorden die beschrijven hoe ik mij heb gevoeld sinds de oprichting van Koesterende Klank. Als ik verhalen hoor van andere ondernemers, dan merk ik dat deze sleutelwoorden universeel gelden.

De laatste weken heb ik me doorheen twijfels en onzekerheden geworsteld en beseft dat ik de meeste dingen uit mijn aanbod wil schrappen omdat ze me geen vreugde meer brengen. Loslaten is niet makkelijk, maar als het lukt dan kan er iets nieuws groeien. En zo ben ik uitgekomen bij wat me momenteel het meeste plezier bezorgt: Hoorspel-workshops geven.

Als je nu op mijn vernieuwde website gaat kijken, zal je zien dat ik me momenteel helemaal focus op de workshop ‘Je eigen Hoorspel in 10 minuten’. Na veel te veel denk-werk, kwam ik er bij dat dit voor mij de perfecte mix is tussen werk achter de computer en werken met mensen – in een plezante context! Het is een unieke workshop die werkelijk voor alle leeftijden en alle gelegenheden geschikt is.

Om deze nieuwe start te vieren, geef ik 15% korting als je m’n workshop vóór 31 juli 2016 boekt. (de workshop moet dan wel nog plaatsvinden in 2016!)

Ga zeker eens kijken en luisteren op m’n vernieuwde website www.hoorspelworkshop.com.

Tot hoors,
Jorgo De Groof
 
 

Het eerste stereofonische hoorspel

 
 
Twee radiotoestellen met in het midden een bankstel
6 januari 1960

Er staat de radioluisteraars vanavond een bijzondere uitzending te wachten. Van 22.40 tot 23.30 uur brengen AVRO en KRO gezamenlijk voor de eerste maal een stereofonisch hoorspel. De geluiden die erin voorkomen klinken zeer natuurgetrouw: we krijgen onder andere een vechtpartij te horen, waarbij de illusie gewekt wordt, dat we er persoonlijk bij aanwezig zijn. Wanneer eenmaal een man met een plof op de vloer terecht komt, kunnen de luisteraars in de huiskamer bepalen in welke hoek dit gebeurt.
 
Klikt u hier en lees verder.
 
 

War of the worlds

 
 
Orson Welles

Orson Welles

Presentatrice Marcia Welman blikt terug met historicus Pien van der Hoeven op 30 oktober 1938. Die dag werd door de Amerikaanse radiozender CBS het hoorspel “War of the worlds” uitgezonden. Het fragment is afkomstig van de NTR Academie.
 
 

 
Klikt u hier om het hoorspel te beluisteren.
 
 

Dodenboek voor Putten

 
 
In de nacht van 30 september op 1 oktober 1944 beschoten leden van de Puttense verzetsbeweging bij de Oldenallerbrug tussen Putten en Nijkerk vanuit een hinderlaag een auto met daarin officieren van de Wehrmacht. Het is nog steeds onduidelijk waarom men deze verzetsdaad uitvoerde en in wiens opdracht. Bij het vuurgevecht kwamen een Duitse officier en een van de verzetsmensen om het leven.

Als repressaille steken de Duitsers in Putten ongeveer honderd huizen in brand en houden een razzia waarbij zeven mensen worden doodgeschoten en 600 mannen tussen achttien en vijftig jaar weggevoerd worden. Hiervan zijn er 540 omgekomen in Duitse concentratiekampen zoals Ladelund en Neuengamme.

Klikt u hier voor de medewerkenden en aanvullende informatie.
 
Beluister “Dodenboek voor Putten”.

 
Download “Dodenboek voor Putten”.
 
Download