Hoorspelen.eu extra / Achtergrondinformatie / Klankbeeld veroorzaakt paniek

Klankbeeld veroorzaakt paniek

 
Barry Goldwater
Naar aanleiding van een reactie door Frank – (H)oordeel op “Goldwaters, nieuwe wereld” het onderstaande bericht uit de “De Tijd / De Maasbode” van 2 november 1964.
 
 
Een klankbeeld dat de KRO radio gisteravond uitzond heeft hier en daar de indruk gewekt dat de wereld plotseling in een oorlog was gestort. Het heette “Goldwaters, nieuwe wereld” en de bedoeling was om te waarschuwen tegen het fascistische streven van deze Amerikaanse kandidaat voor het presidentschap.

Enkele tientallen verontruste luisteraars, die niet wisten dat het niet “echt” was, hebben de KRO opgebeld. De KRO had dit verwacht, zo zei ons een lid van de persdienst, hoewel op zeer duidelijke wijze, in het programmablad en vóór de uitzendlng zelf, was bekend gemaakt dat niet de werkelijkheid maar fantasie ten gehore gebracht zo worden.

De KRO speelde het zo realistisch mogelijk. Om tien over half negen begon het programma met lichte muziek. Plotseling werd de muziek afgekapt en hoorde men: “Hier Is de radionieuwsdienst. President Goldwater heeft zojuist bekendgemaakt dat de verkiezingen van 1968 uitgesteld zullen worden tot vijf maanden na de feitelijke oorlogstoestand”.

Uit het gevolg bleek dat die oorlog te wijten was aan een actie van Goldwater. In het klankbeeld werden “reacties” uit Londen, Moskou en andere steden op de gang van zaken in Amerika verwerkt.

Luisteraars die het begin van de uitzending gemist hadden en niet in het bezit waren van een radiogids konden door de ernstige woorden van “regeringsleiders” in de war worden gebracht.

“Het is gebleken, dat opvallend veel mensen, ondanks de televisie, naar de radio luisterden” aldus de KRO.
 
 
Klikt u hier om het klankbeeld te beluisteren of te downloaden.
 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *