Hoorspelen.eu extra / Downloads / Goldwaters, nieuwe wereld

Goldwaters, nieuwe wereld

 
Vlag USA
Uit de KRO radiogids van 1 november 1964.

Regeren is vooruitzien. Dan vereist het kiezen van een regering nog verder vooruitzien. Het mag worden betwijfeld of de kiezers zich daar altijd voldoende van bewust zijn, niet zelden worden zij immers door hun eigen emotionaliteit misleid.

Een situatie als deze dreigt zich momenteel in Amerika voor te doen, waar de kandidaat Barry Goldwater minder het gezond verstand aan zijn zijde heeft dan politieke naïviteit, rancuneus nationalisme en die onberedeneerde afkeer van alles wat vreemd en anders is die in West-Europa reeds herhaaldelijk een dankbare voedingsbodem is geweest van allerlei soorten fascisme. Bij een eventuele keuze van Goldwater tot president van de Verenigde Staten dreigt de opgewonden “doener” het van de wikkende en wegende “denker” te winnen. Een onbesuisd man, gesteund door een achterban van verdachte rechtse elementen op een zo hoge post kan de loop van de wereldgeschiedenis verderfelijk beïnvloeden.

Het toekomstbeeld van “Goldwaters, nieuwe wereld”, samengesteld door Jan Rogier, verdiept zich in de vraag hoe de wereld er zou kunnen uitzien als Goldwater enige jaren president zou zijn geweest. Wat de historicus gevaarlijke speculaties zal noemen, wordt hier aangedurfd, omdat het zinvol is de ogen open te houden voor het dreigende gevaar van ultra-rechtse stromingen die ook in ons eigen land en werelddeel allerminst tot het verleden behoren.

Klikt u hier voor de rolbezetting en aanvullende informatie.
 


 
Download het hoorspel.
 
Download
 


3 reacties:

 1. Fedde

  10 jun 2017 om 13:53

  Verrassende paralellen met vandaag, zonder directe vergelijkingen te maken.
  De reportagestijl is wel typisch jaren ’60, zoals ik me herinner van de actualiteitenrubrieken uit die tijd zoals Hier en Nu en Achter het Nieuws. Ook Mr. G.B.J. Hiltermann wordt treffend vertolkt.

 2. Frank - (H)oordeel

  11 jun 2017 om 10:48

  Aan dit hoorspel heb ik speciale herinneringen.
  Op zondagavond 1 november 1964 zat ik met mijn moeder, broer en zus in de auto van mijn zwager.
  We waren op bezoek bij familie in Breda geweest en reden terug naar Bussum. Tijdens de autorit werd de radio aangezet en kwamen we in dit hoorspel terecht. Of de anderen ook zo schrokken, weet ik niet meer. Wel weet ik dat ik het allemaal erg bedreigend vond. Ik meende dat het om een actualiteitenprogramma ging. Ik weet niet of ik de afkondiging heb gehoord en begreep dat het om een hoorspel ging. Pas vele jaren later, in april 2002, kreeg ik dit hoorspel in bezit. Dat was een bijzonder moment.

 3. John

  11 jun 2017 om 15:56

  Hallo Fedde en Frank,

  Dank voor jullie reacties op “Goldwaters, nieuwe wereld”.

  De herinneringen van Fedde aan de actualiteitenrubrieken zijn herkenbaar en een gemis. Het Radio 1 Journaal kan me niet bekoren. Ik heb NPO Radio 1 ingeruild voor de BBC World Service, nieuws en actualiteiten en niet hinderlijk onderbroken door muziek.

  Frank was niet de enige die schrok van de uitzending. Diverse luisteraars belden in paniek met de KRO getuige de kranten van 2 november 1964.

  Groet,

  John

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *