Hoorspelen en Twitter

 

Vrijwel dagelijks verschijnen tweets op Twitter over hoorspelen. Verreweg het actiefste is Geronimo hoorspelen, dagelijks één of meerdere tweets, gevolgd door Hoorspel Nieuws verzorgt door Hoorspelen.eu. Geronimo hoorspelen tweet voornamelijk over acteurs, actrices en regisseurs met een link naar aanvullende informatie. Hoorspel Nieuws tweet over het actuele zaken en items op deze site.
 
Voorbeeld tweet

Voorbeeld tweet
 
Een account is niet noodzakelijk om de tweets van Geronimo hoorspelen en Hoorspel Nieuws te bekijken.
Geronimo hoorspelen op Twitter.
Hoorspel Nieuws op Twitter.
 

Martine Ketelbuters

 
Martine Ketelbuters

Martine Ketelbuters

 
Vandaag, 21 juni 2017, is het twee jaar geleden dat Martine Ketelbuters overleed. Ze was jarenlang docente en opleidingshoofd van de radio-opleiding van het RITCS en een zeer gewaardeerde regisseur van hoorspelen.

In de jaren negentig heeft ze onder andere samen met Bart Stouten en technicus Ward Weis schitterende producties voor BRT Radio 3 gerealiseerd. Voor “Een zee van rusteloosheid“, naar Fernando Pessoa, kreeg ze een eervolle vermelding op de Prix Italia en de Prix Futura en “Na de orgie” van Dieter Lesage behaalde de ‘Medaille d’Argent’ op de Grand Prix International de la Radio.

Ze werkte ook mee aan verschillende woordprogramma’s waaronder Zegge en Schrijve (BRT Radio 3), Textuur, Het drama van 75 jaar Radio, de Radioboeken (Klara).

Naast radiowerk deed ze de sounddesign voor “La Femme fait son truc”, “Etudes’ en ‘Palimpsest”, danscreaties van Elisabeth Maesen. Martine Ketelbuters maakte ook deel uit van de departementsraad van het Rits, was daar vakhoofd van de afdeling Radio, en was ook lid van de Raad van Bestuur van FM Brussel, adviseur voor de Atelier de Création Radiophonique en lid van de advieswerkgroep Kunsten van de VGC.

Als regisseur van hoorspelen voor de VRT was ze paradigmatisch in haar liefde voor een combinatie van technische maîtrise en gedurfd vormelijk denken.
 
Als eerbetoon aan Martine Ketelbuters het hoorspel “Allen die vallen”.
Klikt u hier voor de rolverdeling en aanvullende informatie. 
Download het hoorspel.
 
Download
 
 
Klikt u hier voor de persoonlijke pagina van Martine Ketelbuters.
 
Bron: Erasmushogeschool Brussel.
 

Hoorspelen tegen een gereduceerde prijs

 
Omslag cd Saskia en Jeroen
Het is de moeite waard de site van de Stichting Hoorspel Nú te volgen. Regelmatig is er een hoorspel(serie) tegen een gereduceerde prijs te koop. Momenteel wordt het hoorspel “Saskia en Jeroen – Winter” bijna cadeau gegeven.

De prijs van deze cd, inclusief porto in Nederland, is slechts € 6,00 en dat is ook nog eens inclusief BTW. Als u in het buitenland woont is het verstandig contact op te nemen met de Stichting Hoorspel Nú.

Klankbeeld veroorzaakt paniek

 
Barry Goldwater
Naar aanleiding van een reactie door Frank – (H)oordeel op “Goldwaters, nieuwe wereld” het onderstaande bericht uit de “De Tijd / De Maasbode” van 2 november 1964.
 
 
Een klankbeeld dat de KRO radio gisteravond uitzond heeft hier en daar de indruk gewekt dat de wereld plotseling in een oorlog was gestort. Het heette “Goldwaters, nieuwe wereld” en de bedoeling was om te waarschuwen tegen het fascistische streven van deze Amerikaanse kandidaat voor het presidentschap.

Enkele tientallen verontruste luisteraars, die niet wisten dat het niet “echt” was, hebben de KRO opgebeld. De KRO had dit verwacht, zo zei ons een lid van de persdienst, hoewel op zeer duidelijke wijze, in het programmablad en vóór de uitzendlng zelf, was bekend gemaakt dat niet de werkelijkheid maar fantasie ten gehore gebracht zo worden.

De KRO speelde het zo realistisch mogelijk. Om tien over half negen begon het programma met lichte muziek. Plotseling werd de muziek afgekapt en hoorde men: “Hier Is de radionieuwsdienst. President Goldwater heeft zojuist bekendgemaakt dat de verkiezingen van 1968 uitgesteld zullen worden tot vijf maanden na de feitelijke oorlogstoestand”.

Uit het gevolg bleek dat die oorlog te wijten was aan een actie van Goldwater. In het klankbeeld werden “reacties” uit Londen, Moskou en andere steden op de gang van zaken in Amerika verwerkt.

Luisteraars die het begin van de uitzending gemist hadden en niet in het bezit waren van een radiogids konden door de ernstige woorden van “regeringsleiders” in de war worden gebracht.

“Het is gebleken, dat opvallend veel mensen, ondanks de televisie, naar de radio luisterden” aldus de KRO.
 
 
Klikt u hier om het klankbeeld te beluisteren of te downloaden.
 

Onder het melkwoud

 

Naar aanleiding van een prachtige recensie bij “Allerhande, maar vooral literatuur” over het hoorspel “Onder het melkwoud” van Dylan Thomas hierbij de mogelijkheid het hoorspel te beluisteren of te downloaden.

“Onder het Melkwoud” is oorspronkelijk een stuk van de Welshe schrijver Dylan Thomas, die kort na de première op negenendertigjarige leeftijd overleed. Amper vijf jaar later (1957) vertaalde de jonge Hugo Claus op onnavolgbare wijze deze brok wereldliteratuur.

Twee stemmen nemen de toehoorders bij de hand en laten hen kennismaken met de bizarre inwoners van een vervallen vissersdorp, hun verwachtingen, hun dromen en hun doden.

Ongeveer vijfhonderd zielen bewonen de drie eigenaardige straten en de enkele smalle zijlanen en verspreide hofsteden, die deze kleine, vervallen badplaats vormen, die inderdaad een “binnenwater van het leven” genoemd mag worden, dit natuurlijk zonder de inwoners te willen kwetsen, die tot op heden van een zeer eigen, gekruide levensaard getuigen.

De hoofdstraat, de Kroningsstraat, bestaat voor het grootste gedeelte uit bescheiden huizen met twee verdiepingen, waarvan er vele trachten in een zekere mate een vrolijk uitzicht te verkrijgen door hun heftige kleuren en het overvloedig gebruik van roze waterverf; verder zijn er nog enkele huizen van meer allure overgebleven uit de achttiende eeuw, die evenwel bij elkaar in een treurige staat van bouwvalligheid verkeren.

Is er weinig, dat de bergbeklimmer, de gezondheidzoekende, de sportbeoefenaar, of de weekend-automobilist kan aantrekken, toch kan de bezoeker met een meer beschouwende natuur, indien hij er zich voldoende door aangetrokken voelt, er wel wat vrije tijd doorbrengen; hij zal in de hobbelige straten en in de conversatie van de lokale types iets terugvinden van de pittoreske zin-voor-het-verleden, die wij zo dikwijls moeten missen in dorpen en steden, die meer gelijke tred met de tijd hielden.

Klikt u hier voor de rolverdeling en aanvullende informatie.
 

 
Download het hoorspel.
 
Download
 

Goldwaters, nieuwe wereld

 
Vlag USA
Uit de KRO radiogids van 1 november 1964.

Regeren is vooruitzien. Dan vereist het kiezen van een regering nog verder vooruitzien. Het mag worden betwijfeld of de kiezers zich daar altijd voldoende van bewust zijn, niet zelden worden zij immers door hun eigen emotionaliteit misleid.

Een situatie als deze dreigt zich momenteel in Amerika voor te doen, waar de kandidaat Barry Goldwater minder het gezond verstand aan zijn zijde heeft dan politieke naïviteit, rancuneus nationalisme en die onberedeneerde afkeer van alles wat vreemd en anders is die in West-Europa reeds herhaaldelijk een dankbare voedingsbodem is geweest van allerlei soorten fascisme. Bij een eventuele keuze van Goldwater tot president van de Verenigde Staten dreigt de opgewonden “doener” het van de wikkende en wegende “denker” te winnen. Een onbesuisd man, gesteund door een achterban van verdachte rechtse elementen op een zo hoge post kan de loop van de wereldgeschiedenis verderfelijk beïnvloeden.

Het toekomstbeeld van “Goldwaters, nieuwe wereld”, samengesteld door Jan Rogier, verdiept zich in de vraag hoe de wereld er zou kunnen uitzien als Goldwater enige jaren president zou zijn geweest. Wat de historicus gevaarlijke speculaties zal noemen, wordt hier aangedurfd, omdat het zinvol is de ogen open te houden voor het dreigende gevaar van ultra-rechtse stromingen die ook in ons eigen land en werelddeel allerminst tot het verleden behoren.

Klikt u hier voor de rolverdeling en aanvullende informatie.
 

 
Download het hoorspel.
 
Download
 

Suze Broks overleden

 
Suze Broks
Actrice Suze Broks is op vrijdag 26 mei 2017 op 74-jarige leeftijd overleden. Broks kreeg vanaf haar achtste jaar een klassieke balletopleiding en maakte haar debuut bij het Scapino Ballet. Als danseres werkte zij in de loop der jaren mee aan vele televisieshows, waaronder de Rudi Carrell Show en shows van Rob Touber en Bob Rooyens. Later stapte zij over op toneelspelen, daarnaast werkte zij mee aan televisieseries en enkele speelfilms.
 
 
Broks werkte mee aan het hoorspel “Een stevige uitglijder” uitgezonden door de AVRO in twee delen vanaf 2 oktober 1988.
 

Audiofragmenten omgezet

 
iPod
Op 9 november 2009 ging Hoorspelen.eu van start met slechts 3 GB aan webruimte. Dat was een probleem gezien de vele audiofragmenten. De kwaliteit moest worden teruggebracht naar 32 kbps en een gemiddelde lengte van 30 seconden. Het gevolg was dat sommige audiofragmenten pijn deden aan de oren.

Vandaag de dag is webruimte geen luxe meer en volop beschikbaar. Vandaar dat de afgelopen weken 5014 audiofragmenten zijn omgezet van 30 naar 80 kbps. Vergelijkt u de klank van oud naar nieuw aan de hand van het onderstaande audiofragment.
 

 
Fragment afkomstig uit “Over de schreef” met Jan Borkus en Jaap Maarleveld.
 

Een interview met Pim Fortuyn, vijf jaar na de aanslag

 

Wat zou er van Nederland zijn geworden als Pim Fortuyn de aanslag had overleefd? Een intrigerende vraag, die de redactie van de Radio Nederland Wereldomroep inspireerde tot een kort hoorspel: Een interview met Pim Fortuyn, vijf jaar na de aanslag.

Een hoorspel van Peter Veenendaal.
Uitgezonden op 6 mei 2007.
 

 
Download